ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητά το γερμανικό SPD

19:04 - 15 Ιουν 2011 | Οικονομία
''Σκληρή αναδιάρθρωση'' ζητά για την Ελλάδα ο επικεφαλής του γερμανικού κόμματος SPD, Ζ. Γκάμπριελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ZEIT-Online.
Κατά την άποψη του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν επαρκούν: «Δεν αρκεί τώρα πλέον μία μικρή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων, όπως προτείνει η καγκελάριος. Αν θέλουμε να επιτύχουμε αποδοχή, θα πρέπει να προβούμε σε ένα σκληρό ''κούρεμα’'' χρέους, στο οποίο οι πιστωτές θα παραιτηθούν από σημαντικό μέρος των απαιτήσεών τους». Παράλληλα, θα πρέπει να μετατραπεί ένα «μικρό μέρος των δανείων» σε ευρω- ομόλογα, τα οποία θα πρέπει να εγγυηθούν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης.

Ο Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συνεργασίας όσον αφορά την αμυντική και ενεργειακή πολιτική και κατηγόρησε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι προωθούν τον ευρωσκεπτικισμό στα κράτη μέλη. «Στην πραγματικότητα η παρούσα πολιτική των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ενισχύει την εχθρική στάση απέναντι στην Ευρώπη. Κι αυτό ισχύει κυρίως για όσα κάνει η Άνγκελα Μέρκελ».

Η καγκελάριος δεν έμαθε καθόλου από τα λάθη της, τόνισε ο Γκάμπριελ: «Κωλυσιεργεί επανειλημμένα όσον αφορά όλα τα απαραίτητα βήματα και κάνει όλο και πιο ακριβή την αντιμετώπιση της κρίσης». Δεν αρκεί, σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία «να εξαναγκάζονται μόνο σε λιτότητα, θα πρέπει να τους προσφέρουμε και μία προοπτική». Γι’ αυτό ο πρόεδρος του SPD πρότεινε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την καθιέρωση ενός φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.