ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γερμανία πιέζει να ληφθεί η απόφαση για Ελλάδα το Σεπτέμβριο

08:21 - 16 Ιουν 2011 | Οικονομία
(upd 9) Κερδίζουν χρόνο οι Ευρωπαίοι... Βαρύτατες πιέσεις ασκεί η Γερμανία για να ληφθεί το Σεπτέμβριο η νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών, σύμφωνα με δηλώσεις από πηγές της Ευρωζώνης στο πρακτορείο Reuters.
Όπως επισημαίνουν οι εν λόγω πηγές, η Γερμανίδα Καγκελάριος, κυρία Άνγκελά Μέρκελ και ο  υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε τάσσονται υπέρ της αναβολής.

"Το επιχείρημα είναι: Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, ας κερδίσουμε λίγο χρόνο", είπε η πηγή,  προσθέτοντας ότι το Βερολίνο έχει τη στήριξη της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της  Σλοβακίας.

Ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της Γερμανίας είπε στο Reuters ότι το Βερολίνο εκτιμά πως  τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να λυθούν όλα τα προβλήματα.

Νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε επικαλούμενο δημοσίευμα των Financial Times ότι η Γερμανία τα "μαζεύει" ως προς το πλαίσιο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συναίνεση στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίεμα, η Γερμανία επιμένει ότι οι ομολογιούχοι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική και υπολογίσιμη συμβολή, ωστόσο δεν επιμένει σε ένα μόνο μοντέλο για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου.

Την ίδια στιγμή, αφότου το ΔΝΤ είπε το "ναι" στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου, ο γενικός διευθυντής του, Zhu Min δήλωσε ότι το ΔΝΤ παρακολουθώντας στενά το τελευταίο 24ωρο τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην Ελλάδα, εκφράζει την έντονη ανησυχία του.

«Ανησυχώ που η κατάσταση άλλαξε πολύ δραματικά τις τελευταίες 24 ώρες» δήλωσε ο Zhu Min, γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και συμπλήρωσε: «έχουμε μία ομάδα στην Αθήνα έτοιμη να ολοκληρώσει την έκθεση και να προχωρήσει τα πράγματα, αλλά τώρα, δεδομένης της κατάστασης, υπάρχει πολλή αβεβαιότητα, κατά συνέπεια παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά και από πολύ κοντά»

«Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει συναίνεση στις προτάσεις της και πως θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την έκθεσή μας» δηλώνει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ και συμπληρώνει: «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στήριξη γιατί είναι απολύτως σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για την παγκόσμια οικονομία».

"Ναι" και από το ΔΝΤ στην πέμπτη δόση με όρο τη δικομματική συναίνεση

Με προϋπόθεση τη δικομματική συναίνεση στην Ελλάδα για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να "βάζει νερό στο κρασί του" και να λέει "ναι" στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου. Yπενθυμίζεται ότι χθεσινά ξένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπος της ΕΕ Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η επόμενη δόση θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά στη χώρα τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι αναμένει από τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις 19 και ενδεχομένως στις 20 Ιουνίου να ληφθεί η κατ' αρχήν απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων των χωρών - μελών της ευρωζώνης βρίσκεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά απέφυγε να πάρει σαφή θέση αν στην επικείμενη σύνοδο του Eurogroup θα ληφθεί απόφαση και για την νέα στήριξη προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να υπαναχωρεί μερικώς στο θέμα της μελλοντικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, γεγονός το οποίο αφενός δίνει στην ελληνική κυβέρνηση περαιτέρω χρόνο για την ψήφιση ή μη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οποίο έχει γίνει αιτία καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου παράσχει χρόνο και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να καταλήξουν τελικά στο ποιο θα είναι το σχέδιο επιπλέον χρηματοδότησης για τη χώρα, το οποίο και δεν θα αποτελέσει "πισωτικό γεγονός", όπως φοβούνται αναλυτές και Ευρωπαίοι αρχηγοί.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το ΔΝΤ θα καταβάλει το μερίδιο της 5ης δόσης, αρκούμενο στις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για μια μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και όχι σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως αρχικά ζητούσε η Ουάσιγκτον.

Υπό τον φόβο της επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα το Eurogroup εκτιμάται πως θα εγκρίνει την προσεχή βδομάδα τη χορήγηση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για συνολική λύση στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, τα βλέμματα των Ευρωπαίων θα είναι στραμμένα στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τα "μαζεύει" τώρα η Γερμανία

Τα "μαζεύει" η Γερμανία για το πλαίσιο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συναίνεση στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείτια δημοσίευμα των FT.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίεμα, η Γερμανία επιμένει ότι οι ομολογιούχοι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική και υπολογίσιμη συμβολή, ωστόσο δεν επιμένει σε ένα μόνο μοντέλο για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου.

Συμβιβασμό ζητά ο Σαρκοζί

Την ίδια στιγμή, συμβιβαστική λύση και υπευθυνότητα ζητά ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να βρεθεί η "χρυσή τομή" για Ττο σχέδιο επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδα.«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ενότητα. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτές τις εθνικές διαμάχες και να επανέλθουμε στον κοινό μας προορισμό», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε «ζητώ από όλους να επιδείξουν το πνεύμα υπευθυνότητας και συμβιβασμού με το οποίο χτίστηκε η Ευρώπη». «Είναι καθήκον όλων να κάνουμε ότι απαιτείται για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ», κατέληξε.

Η Credit Suisse για την πέμπτη δόση - Δεν "βλέπει" βοήθεια πριν το Σεπτέμβριο

Να εκταμιεύεται κανονικά η πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου "βλέπει" η Credit Suisse, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, παρά την άνοδο κατά 0,2% των ρυθμών ανάπτυξης στο Q1.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα δάνεια θα φτάσουν στο -6% το 2011, αφού η οικονομία θα παραμείνει υπό καθεστώς ύφεσης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Credit Suisse στην τελευταία της έκθεση, μια τυχόν απόφαση για πλήρη ενίσχυση της Ελλάδας δεν φαίνεται πιθανό να αποφασιστεί πριν τον Σεπτέμβριο.

Εκτίμηση της Credit Suisse είναι ότι στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές αποτιμάται ήδη «κούρεμα» της τάξης του 35%.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 16 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.