ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τη μέση οδό για την ελληνική διάσωση θα αναζητήσουν στο Βερολίνο Μέρκελ - Σαρκοζί - Ποιες οι θέσεις τους - Συμβιβασμό "βλέπει" ο Γερμανός υφυπουργός ΥΠΟΙΚ

01:08 - 17 Ιουν 2011 | Οικονομία
(upd) Τα «χαρτιά» τους θα ανοίξουν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης στο Βερολίνο, τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο συμβούλιο του Eurogroup στις 20 Ιουνίου και ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.
Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης των δύο Ευρωπαίων αρχηγών βρίσκεται σαφώς η ελληνική κρίση χρέους και η επίλυσή της, το ζήτημα της οποίας έχει αποτελέσει το «μήλον της έριδος» κυρίως όσον αφορά στην εμπλοκή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, θέση την οποία έχει ξεκάθαρα υιοθετήσει το Βερολίνο και απορρίπτει κατηγορηματικά η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Με ξεκάθαρα θέση όμως ταξιδεύει στο Βερολίνο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καθώς τάσσεται κατά της Γερμανίας και υπέρ των προτάσεων της ΕΚΤ.  «Η θέση της κυβέρνησης για την επίτευξη λύσης είναι: όχι αναδιάρθρωση, όχι πιστωτικό γεγονός, σύμφωνα με την θέση της ΕΚΤ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Francois Baroin σε συνέντευξη Τύπου τις προηγούμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι στην άτυπη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup της Τρίτης στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της περιφέρειας δεν κατόρθωσαν να  καταλήξουν σε μία κοινή απόφαση ως προς τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς οι έντονες διαμάχες μεταξύ των ευρωπαικών κυβερνήσεων  αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν «τροχοπέδη» στην αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων εταίρων, γεγονός το οποίο καθυστερεί προς το παρόν την απόφαση για το συνολικό νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στη χώρα.

Συνεπώς, η σημερινή συνάντηση Μέρκελ -Σαρκοζί αποτελεί μία ύσταστη προσπάθεια στην εξεύρεση μίας μέση οδού απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους.  Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Σαρκοζί «θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα διεθνή ζητήματα, αλλά οι συζητήσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα».

«Η γραμμή της Γαλλίας ήταν πάντα αντίθετη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν διαφοροποιούμαστε από αυτή τη γραμμή, ανεξάρτητα από τους όρους που προτείνονται» είχε δηλώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο ζητά τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Επίσης, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.

Συμβιβασμό "βλέπει" ο Γερμανός υφυπουργός ΥΠΟΙΚ

Η Γερμανία και η Γαλλία θα καταλήξουν μάλλον σε συμβιβασμό την Παρασκευή για την συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη  χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε ο  Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Werner Hoyer.

"Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση θα οδηγήσει σε κάποια λύση", είπε ο Hoyer στη  γερμανική τηλεόραση ZDF. "Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουν σε κάποιο  συμβιβασμό".

Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy την Παρασκευή για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες πρόσθετης  βοήθειας για την Ελλάδα.


«Βροχή» οι εξελίξεις παραμονή της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών
 
Στο μεταξύ, την παραμονή της συνάντησης των δύο Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαρκοζί απήυθυνε έκκληση συμβιβασμού και υπευθυνότητας στις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωπαικής περιοχής, προκειμένου να βρεθεί επιτέλους κοινή λύση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο ολοένα και εντείνεται, καθώς και με σκοπό την προστασία του κοινού ευρωπαικού νομίσματος.
 
«Αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ' όλα σήμερα είναι ενότητα. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις εθνικές διαφωνίες για να ξαναβρούμε την έννοια του κοινού πεπρωμένου», σημείωσε ο Σαρκοζί, στο πλαίσιο ομιλίας του σε αγροτικό συνέδριο στο Παρίσι.
 
«Πρέπει να προστατεύουμε το κοινό νόμισμα και τους ευρωπαϊκούς  θεσμούς», πρόσθεσε ο ίδιος. «Χωρίς το ευρώ, δεν υπάρχει Ευρώπη και χωρίς την Ευρώπη δεν υπάρχει πιθανότητα ειρήνης και σταθερότητας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να βλάψουμε το ευρώ», συμπλήρωσε.
 
Την Πέμπτη πάντως, όσο η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη λόγω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, τα νέα μηνύματα από τις Βρυξέλλες έδειξαν ότι τελικά θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης τον Ιούλιο στην Ελλάδα με προϋπόθεση όμως αφενός τη δικομματική συναίνεση και αφετέρου την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
 
Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κομισιάριος Επίτροπος των Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν επιβεβαίωσε την εξασφάλιση της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου, ενώ διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι οι αποφάσεις για το συνολικό πακέτο στήριξης θα ληφθούν τις 11 Ιουλίου. Ωστόσο, πληροφορίες από κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι τελικά η Κομισιόν θα υποκύψει στις βαρύτατες πιέσεις της Γερμανίας για λήψη των σχετικών αποφάσεων για την Ελλάδα το Σεπτέμβριο, σε μία προσπάθεια των Ευρωπαίων να κερδίσουν χρόνο.
 
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από τη συναίνεση και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης η Γερμανία φάνηκε να κάνει πίσω σχετικά με το ζήτημα της εμπλοκής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης.
 
Αυτό ανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο, η Γερμανία επιμένει ότι οι ομολογιούχοι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική και υπολογίσιμη συμβολή, ωστόσο δεν επιμένει σε ένα μόνο μοντέλο για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου.
 
Σταυρούλα Μαλαίνου
Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 17 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.