ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Κατά 20% μειώμενο το έλλειμμα τρέχουσων συναλλαγών τον Απρίλιο

16:12 - 21 Ιουν 2011 | Οικονομία
Σε 2,309 δισ. ευρώ μειώθηκε τον Απρίλιο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, έναντι 2,898 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και δευτερευόντως όλων των άλλων ισοζυγίων (τρεχουσών μεταβιβάσεων, υπηρεσιών και εισοδημάτων).
Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά 266 εκατ. ευρώ αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2010, τη μείωση των πληρωμών για αντίστοιχες εισαγωγές κατά 18,8% και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 23,4%.

Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 67,3%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 113 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες και δευτερευόντως επειδή οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες εμφάνισαν μικρή αύξηση.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες μεταφορών, οι ακαθάριστες εισπράξεις (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) περιορίστηκαν κατά 11,8%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 17,2%, με αποτέλεσμα μείωση των καθαρών εισπράξεων κατά 4,2%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 36 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη κατά 42 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα μόνο 8,5 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 182 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2010, κυρίως επειδή καταγράφηκαν καθαρές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης ύψους 14,6 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών πληρωμών ύψους 147,6 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2010.

Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 2,9 δισ. ευρώ ή κατά 23,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και διαμορφώθηκε σε 9,7 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη μεγάλη άνοδο των καθαρών τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 2,3 δισ. ευρώ, τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων κατά 1,3 δισ. ευρώ και την αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων) κατά 1,1 δισ. ευρώ, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν κυρίως την αύξηση των ακαθάριστων πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 878 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός πλοίων και καυσίμων κατά 1,67 δισ. ευρώ και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 265 εκατ. ευρώ, δηλαδή εξελίξεων που υπεραντιστάθμισαν την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 1,056 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 16,6%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,3%.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 65 εκατ. ευρώ αντανακλά τη μείωση των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες και τη μικρή άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.

Τόσο οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) όσο και οι αντίστοιχες πληρωμές παρουσίασαν μείωση, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 137 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 5,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 4,7%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες να αυξηθούν κατά 11 εκατ. ευρώ.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 15,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2011 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 146 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σχεδόν αποκλειστικά επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 5%.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1.227 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 920 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως λόγω της αύξησης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν άμεσες ενισχύσεις και επιδοτήσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της ταχείας διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών, εισέρευσε ήδη το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που αφορούν τις τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης για ολόκληρο το 2011.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:15 - 21 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.