ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ναι" στο ελληνικό rollover από τη Dexia

13:31 - 23 Ιουν 2011 | Οικονομία
Ο γαλλο-βελγικός τραπεζικός όμιλος Dexia είναι έτοιμος να συμμετάσχει εθελοντικά σε μετακύλιση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τραπεζική πηγή την Πέμπτη. Το τραπεζικό στέλεχος ανέφερε σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η Dexia, η οποία έχει έκθεση 5,4 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, συμμετείχε σε συνομιλίες με τη βελγική κεντρική τράπεζα για την πιθανή συμμετοχή της σε ενδεχόμενη μετακύλιση χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Tijd την Πέμπτη, στις συζητήσεις με την κεντρική τράπεζα συμμετείχε ακόμα η βελγική ασφαλιστική εταιρία Ageas καθώς και η τράπεζα KBC.Οι κυβερνήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία συζητούν επίσης με τράπεζές τους που έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα προκειμένου να εξετάσουν αν είναι εφικτή μια συμφωνία για εθελοντική μετακύλιση χρέους.
Κυβερνητικό στέλεχος της Ιταλίας δήλωσε ότι θετικά διάκεινται στη μετακύλιση και οι ιταλικές τράπεζες. Σχετικές διαβουλεύσεις γίνονται και με τις κυβερνήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Η βελγική εφημερίδα De Tijd ανέφερε την Πέμπτη ότι οι συζητήσεις με Dexia, KBC και Ageas αφορούν την μετακύλιση για πέντε χρόνια με κουπόνι (επιτόκιο) ανάλογο με αυτό που χρεώνει ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, ο EFSF.

Δηλαδή, όταν λήγουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, θα αγοράζουν νέα, πενταετούς διάρκειας.

Ο EFSF παρέχει προς το παρόν βοήθεια στις προβληματικές χώρες της ευρωπεριφέρειας με επιτόκιο 5,8% περίπου. Το επιτόκιο για την Ελλάδα μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 1%.

Οποιαδήποτε μετακύλιση πρέπει να κριθεί εθελοντική, γιατί διαφορετικά οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα την χαρακτηρίσουν ως «πιστωτικό επεισόδιο» ή ακόμα και ως χρεωκοπία, αποσταθεροποιώντας έτσι το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών BdB δήλωσε την Δευτέρα ότι θα χρειαστούν περισσότερα κίνητρα για να πειστεί ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στην νέα διάσωση της Ελλάδας.

Θετικότερα απέναντι στη μετακύλιση φαίνεται να διάκεινται οι κρατικές γερμανικές τράπεζες, των οποίων η Ένωση VOEB είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων είναι «η ορθή οδός».

Υπέρ της επέκτασης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων έχει ταχθεί και η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, μητρικής της ΕΜπορικής Τράπεζες, που έχει υψηλή έκθεση στους ελληνικούς τίτλους.

Η Ευρωζώνη ζητά από τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να μετακυλίσουν έως 30 δισ. ευρώ χρέους, ως τμήμα ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας που θα μπορούσε να φτάσει τα 120 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Ιδιώτες επενδυτές εκτιμάται ότι κατέχουν περίπου δύο τρίτα των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν, αξίας 270 δισ. ευρώ.

Περίπου 90 δισ. ευρώ απ' αυτά βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών εταιριών, ασφαλιστικών ταμείων και hedge funds.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:47 - 23 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.