ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινάει η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή

00:53 - 27 Ιουν 2011 | Οικονομία
(upd 2) Το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή. Συνάντηση Βενιζέλου με Αθανασιάδη. Όλες οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις
Κι ενώ το απόγευμα της Δευτέρας ξςεκινάει η συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί  το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, η αμφιβολία υπάρχει και κορυφώνεται μέσα στη κυβερνητική πλειοψηφία. Ο Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρο Αθανασιάδη σε μία προσπάθεια να τον πείσει να χαλαρώσει την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο.





Ενώ ο συσπειρωτικός για το κυβερνών κόμμα ανασχηματισμός της περασμένης εβδομάδας δημιούργησε μία επίπλαστη ευφορία ότι οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που εμαίνοντο επί εποχών του τέως υπουργού κ.Παπακωνσταντίνου επρόκειτο να κωπάσουν, τα “μαύρα σύννεφα” πύκνωσαν ξανά μετά τις δημόσιες και μη ταλαντεύσεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ αναφορικά με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θορυβημένοι και οι ίδιοι από το ενδεχόμενο μίας ελληνικής κατάρρευσης, μας έκαναν στις Βρυξέλλες όσο γίνεται πιο «λιανά», ότι, εφόσον επιθυμούμε να αποφύγουμε την χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών, «δεν μας παίρνει» να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Είπαν «ναι» στην πέμπτη δόση, «ναι» στο rollover, “ναι” σε αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου θέτοντας τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Από την άλλη, στο εσωτερικό μέτωπο, οι  “ηλεκτρισμένες” διαβουλεύσεις με την Τρόϊκα, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα 3,8 δισ. ευρώ από τα προβλεπόμενα έσοδα, οδήγησαν στην παρουσίαση ενός προγράμματος ελάχιστα διαφορετικό από εκείνο που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, στερούμενο για άλλη μία φορά κοινωνικής δικαιοσύνης και αναπτυξιακού πνεύματος.

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ λοιπόν καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις τους, εγκλωβισμένοι μεταξύ σφύρας και άκμονος. Προφανώς και δε θα ήθελαν να πάρουν στο “λαιμό τους” μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας, σύμφωνα με ορισμένους το πρόγραμμα απειλεί να “βυθίσει” τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και να ρίξει λάδι στη φωτιά των κοινωνικών εντάσεων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως επιμένει στις απόψεις που διατύπωσε νωρίτερα τον Ιούνιο περί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να το ψηφίσει, όντας αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Από κοντά και ο Θωμάς Ρομπόπουλος ο οποίος με τηλεοπτικές δηλώσεις του υποστήριξε πως "δεν μπορώ να ψηφίσω αυτά τα πράγματα” ενώ τόνισε ότι θέματα όπως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος απαιτούν εθνική ομοψυχία και δε γίνεται μόνο το ΠΑΣΟΚ να τα ψηφίζει.  Η τοποθέτηση του εν λόγω βουλευτή αποτέλεσε μάλιστα μία “βόμβα” στο εσωτερικό του κόμματος, καθότι με την αλλαγή “τσάρου” της ελληνικής οικονομίας εμφανιζόταν “να μην έχει πλέον πρόβλημα”.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, έχει χαράξει τη δική της "κόκκινη γραμμή" στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.Η κ. Αράπογλου, που διαφωνεί με τις πωλήσεις των λιμανιών αλλά και των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι και την Τετάρτη στην πρότασή της να γίνει για τους οργανισμούς ύδρευσης τιτλοποίηση των κερδών, οπότε αμέσως μετά να καταλήξει στην απόφασή της για την ψηφοφορία. Οι πληροφορίες μέχρι πρότινος επέμεναν ότι η Χρ. Αράπογλου επροτίθετο να παραιτηθεί για να διευκολύνει τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ωστόσο φαίνεται πως τα τελευταία 24ωρα κάτι έχει αλλάξει και ενημερωμένες πηγές την εμφανίζουν «θυμωμένη» και αποφασισμένη να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Προβληματισμένη επίσης με τη διαδικασία - εξπρές του Μεσοπρόθεσμου εμφανίζεται και η κ. Σ. Μερεντίτη, ο Δημήτρης Καρύδης χαρακτήρισε το πρόγραμμα "αντιλαϊκό", ενώ όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει ο Γ. Αμοιρίδης, διαμαρτυρόμενος για την επιβάρυνση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αινιγματική ως προς τις προθέσεις της είναι και η βουλευτής Φθιώτιδος Τόνια Αντωνίου, η οποία ήδη έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις τόσο με την «επιστολή των 16» προς τον πρωθυπουργό όσο και στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Απρόθυμος να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα παραμένει και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Πάνος Κουρουμπλής, ο οποίος έχει στείλει υπόμνημα 17 σημείων στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει η στάση των κ.κ Τεντε και Σαλαγιάννη οι οποίοι έχουν υπογραμμίσει ότι δε δίνουν "λευκή επιταγή".

Αναφορικά με το “καυτό” ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων πάντως, ο κ. Βενιζέλος έχει δείξει ελαστικότητα απέναντι στις διαφωνίες των βουλευτών, λέγοντας πως για τις αποκρατικοποιήσεις στις οποίες αντιτίθενται, θα κατατίθεται στη Βουλή ειδικός νόμος, κατ ‘ εφαρμογήν του εφαρμοστικού, που θα τους δώσει τη ελευθερία να ψηφίσουν υπέρ του Μεσοπρόθεσμου, αλλά να καταψηφίσουν τις δρομολογούμενες αποκρατικοποίησεις. Η οποιαδήποτε καταψήφιση ειδικού νόμου βέβαια, θα αποτελεί πιθανότητα και το “κύκνειο άσμα” ενός βουλευτή στο ΠαΣοΚ, μία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει τη διαγραφή του..

Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τις σοβαρές αμφιβολίες του για το αν η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται  από τους δανειστές, όπως αποκάλυψε η Σλοβάκος πρωθυπουργός Iveta Radicova την περασμένη εβδομάδα μιλώντας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στη θέση της ότι με “μεγαλύτερη δόση από το λανθασμένο φάρμακο” η οικονομία δεν πρόκειται να “γιάνει”. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους ξένους ηγέτες και από τα διεθνή ΜΜΕ προκείμενου να υιοθετήσει μία διαλλακτικότερη στάση, αλλά κατα πως φαίνεται δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη γραμμή του “Όχι” στο Μεσοπρόθεσμο.

Όπως ξεκαθάρισε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, η ΝΔ διαφωνεί με το μίγμα πολιτικής, που έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που έχει παραλύσει την οικονομία κι έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης καθώς “κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του.”

Πάντως, κοντά στο "ναι" και την απόλυτη ρήξη με την ΝΔ βρίσκεται η Ελσα Παπαδημητρίου που προανήγγειλε μέσα από δηλώσεις της την ηχηρή διαφοροποίησή της από την απόφαση της ΝΔ  να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. 

Τετ-α-τετ Βενιζέλου-Αθανασιάδη 

Την απένταξη της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, εμμένει στην απόφασή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε, επίσης, ότι ανέπτυξε στον κ. Βενιζέλο τη συλλογιστική του για την αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «καλό, συναδελφικό κλίμα».

Δ.Κ.



Τελευταία τροποποίηση στις 16:05 - 27 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.