ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα χαράτσια βουλώνουν την "τρύπα" 600 εκατ. ευρώ από το "μπρος-πίσω" με τις αποδείξεις...

08:16 - 27 Ιουν 2011 | Οικονομία
(upd) Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την εξεύρεση 600 εκατ. ευρώ.Ο κ. Βενιζέλος είχε το Σαββατοκύριακο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς η απόφαση του υπουργού να αποσυρθεί η παράγραφος 6 του άρθρου 29 του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που προέβλεπε πως όσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ λόγω του μέτρου των αποδείξεων πρέπει να επιστρέψουν την διαφορά, προκάλεσε την αντίδραση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άνοιξε εκ νέου την διαπραγμάτευση.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν πως ο υπουργός δεν ήταν ενήμερος για την συγκεκριμένη διάταξη του εφαρμοστικού νόμου που προέβλεπε πως στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ο επί πλέον αυτός φόρος θα βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων.

Ωστόσο, αποσαφήνισαν πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί το μέτρο και πως στις τηλεδιασκέψεις που είχε το Σαββατοκύριακο με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίσθηκε πως η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί. Μέχρι αργά χθες το βράδυ η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ σήμερα ο εφαρμοστικός νομός αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή χωρίς την επίμαχη διάταξη.

Αναμένονται δε ανακοινώσεις για το ζήτημα από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα διευκρινίσει σήμερα, Δευτέρα, στο Κοινοβούλιο εάν θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων για την κάλυψη του «κενού» των 600 εκατ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου. Πληροφορίες αναφέρουν πως 300 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από νέες περικοπές στο σκέλος των δαπανών, ενώ για την κάλυψη των υπολοίπων 300 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση φέρεται να συζητά νέα περαίωση.

Παίρνει πίσω η κυβέρνηση την επιστροφή του φόρου λόγω αποδείξεων - Στα 300 ευρώ το πλαφόν... από το 2011

«Πήρε πίσω» ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος -αποδίδοντας την μάλιστα σε «νομοτεχνική παρεξήγηση»- την πρωτοφανή διάταξη του εφαρμοστικού νόμου βάσει της οποίας οι φορολογούμενοι καλούνταν να επιστρέψουν επιστροφή φόρου που κέρδισαν μέσω της συλλογής αποδείξεων, αν το ποσό ξεπερνούσε τα 300 ευρώ.

«Αυτό δεν πρόκειται να γίνει» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, μετά τις εννέα το βράδυ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter.
Να σημειωθεί ότι το τρίωρο που μεσολάβησε από τη στιγμή που δόθηκε ο εφαρμοστικός νόμος στην δημοσιότητα, προηγήθηκε θύελλα αντιδράσεων με κάποιους να μιλούν για απώλεια και του τελευταίου ψήγματος αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Στο κείμενο του Εφαρμοστικού ανέφερε τα εξής:

Οι φορολογούμενοι που πήραν επιστροφή φόρου λόγω του φορομπόνους των αποδείξεων μεγαλυτερη απο 300 ευρώ θα κληθούν να την επιστρέψουν στην εφορια. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για τα νέα φορολογικά μέτρα. Σ΄'΄αυτό προβλέπεται οτι όσοι έλαβαν επιστροφή φόρου πάνω απο 300 ευρώ λόγω του φορομπόνους των αποδείξεων με τα ειδοποιητήρια που θα λάβουν με την έκτακτη εισφορά θα καλουνται να τα επιστρέψουν. Δηλαδή μαζί με την έκτακτη εισφορά θα καταβάλουν στην εφορία και τη διαφορά της επιστροφής του φόρου.

Σημειώνεται οτι με το μέτρο των αποδείξεων είχε δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν ποσα δαπανών ( με αποδείξεις) με μέγιστο ύψος τα 15.000 ευρώ ακόμη και αν είχαν χαμηλά εισοδήματα. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω του μέτρου αυτου οι επιστροφές ξεπερνούσαν ακόμη και τα 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει οτι με το πλαφόν των 300 ευρώ κάποιος που πήρε επιστροφή 1.000 ευρώ θα επιστρέψει τα 700 ευρώ

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα καθώς και έκτακτη ειφορα 5% σε επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών ( με εξαίρεση όσαν έοχυν παλαιότητα άνω των 10 ετών και των αναπήρων) σε σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 6 μέτρων καθώς και σε πισίνες, και αεροσκάφη, ανεμόπτερα, ελικόπετρα. Ο συντελεστής 5% θα επιβάλεται επι της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει σε κάθε περίπτωση

Σε οτι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης αυτή θα υπολογίζεται ώς εξής:

* για εισόδημα απο 12.001 έως 20.000 ευρώ συντελεστής 1%

* για εισόδημα 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ συντλεστής 2%

* για εισοδημα 50.001 έεως 100.000 ευρώ συντελεστής 3%

για εισόδημα 100.001 και άνω συντελεστής 4%

Η εισφορά θα υπολογίζεται με συντλεστή 5% για τα εισοδήματα του Προέρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Πειριουσσίας. Η κλίμακα προβλέπει χαμηλότερο αφορολόγητο όριο το οποίο πλεόν είναι 200.000 ευρώ αντικειμενικης αξίας απο 400.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.Παράλληλλα αλλαγές υπάρχουν και στους φορολογικύς συντελεστές για τον υπολογισμό του ΦΑΠ. Επίσης, προβλέπονται αυξημένα τέλη κυκλοφορίας 12,5% για τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Μεσοπρόθεσμο: "Ψαλίδι" σε μισθούς, συντάξεις, εφαπαξ - Part time και εφεδρεία στο Δημόσιο

Περικοπές στους μισθούς και το εφ΄ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) ακόμη και στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύησης Συνταξιούχων προβλέπονται στον εκτελεστικό νόμο που παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στα κόμματα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τις περικοπές δαπανών που οδηγούν σε σοβαρές μειώσεις όλων των αποδοχών που καταβάλονται από το δημόσιο και σε σοβαρές επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεέυθερων επαγγελματιών ακόμη και των αγροτών.. Παράλληλα καθιερώνεται η διαδικασία της "εργασιακής εφεδρείας" για όσους εργάζονται σε φορείς του δημοσίου που θα κλείσουν και η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο.

Σύμφωνα το νομοσχέδιο οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ θα κληθούν να καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύησης για την καταπολέμηση της ανεργίας 2% κάθε μήνα κι επιπλέον 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων που καταβάλει το εφ΄άπαξ.

Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η περικοπή του εφ΄ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και των αποχωρούντων από τις ΔΕΚΟ κατά 15%.

Επίσης για πρώτη φορά δημιουργείται ειδικός λογαριασμός από τον οποίοι θα επιδοτούνται για ένα χρόνο οι εργαζόμενοι σε φορείς και πρόσωπα του δημοσίου που κλείνουν. Οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε "εργασιακή εφεδρεία" προκειμένου να αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ με τον κίνδυνο να απολυθούν με τη λήξη του δωδεκαμήνου.

Επίσης με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η μερική απασχόληση - part time - στο δημόσιο επιτρέποντας στους υπαλλήλους να ζητήσουν με αίτηση τους τη μείωση των ωρών εργασίας κάθε ημέρας στο μισό ή των ημερών εργασίας του μήνα ή του έτους στο μισό, με ανάλογη μείωση των αποδοχών.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι “από τον Ιανουάριο του 2010, η χώρα βρίσκεται σε μία διαρκή προσπάθεια για την αποφυγή της χρεοκοπίας και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του κράτους με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Ήδη για πρώτη φορά στη Δημοσιονομική Ιστορία της χώρας, έχει συνταχθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιόδου 2012-2015, που αποτελεί τη δέσμευση της χώρας για τη συνέχιση του Προγράμματος Στήριξης της ελληνικής οικονομίας, την οριστική και βιώσιμη επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος και τη σταδιακή ανάταξη και ανάπτυξη της οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων από την πλευρά του κρατικού προϋπολογισμού προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και δεδομένης της αναγκαιότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, προτείνεται η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στις κύριες συντάξεις και τη θέσπιση Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή χρηματοδότηση τόσο των φορέων και κλάδων κύριας και επικουρικής σύνταξης”.

Ειδικότερα:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 9 από 1/8/2011 αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά των περιπτώσεων (β) έως (η) της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115 Α') ως εξής:

α. Για συντάξεις από 1.700,01 ΕΥΡΩ μέχρι 2.000,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 6%

β. Για συντάξεις από 2.000,01 ΕΥΡΩ μέχρι 2.300,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 7%

γ. Για συντάξεις από 2.300,01 ΕΥΡΩ μέχρι 2.600,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 9%

δ. Για συντάξεις από 2.600,01 ΕΥΡΩ μέχρι 2.900,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 10%

ε. Για συντάξεις από 2.900,01 ΕΥΡΩ μέχρι 3.200,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 12%

στ. Για συντάξεις από 3.200,01 ΕΥΡΩ μέχρι 3.500,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 13%

ζ. Για συντάξεις από 3.500,01 ΕΥΡΩ και άνω ποσοστό 14%

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 10, από 1/8/2011 παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά για συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.700 ΕΥΡΩ. Η επιβολή της συγκεκριμένης εισφοράς δεν καταλαμβαίνει όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής σχέσης ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Η ειδική εισφορά αφορά κυρίως συνταξιούχους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ηλικία πολύ μικρότερη από το γενικό όριο συνταξιοδότησης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά παρακράτησης έχουν ως εξής:

α. Για συντάξεις από 1.700,01 ΕΥΡΩ μέχρι 2.300,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 6%

β. Για συντάξεις από 2.300,01 ΕΥΡΩ μέχρι 2.900,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 8%

γ. Για συντάξεις από 2.900,01 ΕΥΡΩ και πάνω ποσοστό 10%

Οι παρακρατήσεις υπολογίζονται στο συνολικό ποσό σύνταξης όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων της προηγούμενης παραγράφου.

Η ανωτέρω παρακράτηση διακόπτεται τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 11, από 1/82/2011 οι ειδικές εισφορές των προηγούμενων παραγράφων ισχύουν και από τους συνταξιούχους του ΕΤΑΤ που λαμβάνουν σύνταξη σε υποκατάσταση κύριας.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 12, θεσμίζεται από 1/9/2011 ειδική μηνιαία εισφορά για τους συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης οι συντάξεις των οποίων είναι πάνω από 300,00 ΕΥΡΩ. Σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων φορέων και κλάδων επικουρικής σύνταξης, όπως αυτά θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων αυτών.

Συγκεκριμένη, οι ανωτέρω παρακρατήσεις έχουν ως εξής:

α. Για συντάξεις από 300,01 ΕΥΡΩ μέχρι 350,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 3%

β. Για συντάξεις από 350,01 ΕΥΡΩ μέχρι 400,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 4%

γ. Για συντάξεις από 400,01 ΕΥΡΩ μέχρι 450,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 5%

δ. Για συντάξεις από 450,01 ΕΥΡΩ μέχρι 500,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 6%

ε. Για συντάξεις από 500,01 ΕΥΡΩ μέχρι 550,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 7%

στ. Για συντάξεις από 550,01 ΕΥΡΩ μέχρι 600,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 8%

ζ. Για συντάξεις από 600,01 ΕΥΡΩ μέχρι 650,00 ΕΥΡΩ ποσοστό 9%

η. Για συντάξεις από 650,01 ΕΥΡΩ και άνω ποσοστό 10%

Για την πρώτη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς δε μπορεί να υπολείπεται των 300,00 ΕΥΡΩ.

Δύο μισθούς ή άνω των 2.000 ευρώ χάνει ένα μέσο ζευγάρι μισθωτών από τα νέα μέτρα !

Δύο μισθούς χάνει ένα μέσο ζευγάρι μισθωτών εξαιτίας των νέων φορο-μέτρων ! Συνυπολογίζοντας τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν για ένα ζευγάρι μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την επιβολή της εισφοράς, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στην ακίνητη περιουσία, και την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκύπτει ότι θα πληρώσουν επιπλέον 2.275 ευρώ το χρόνο !

Το μεγαλύτερο χαράτσι προέρχεται από την επιβολή της εισφοράς που επιβάλλεται ατομικά (δηλαδή στο εισόδημα καθενός εκ των δύο) και από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, η επίπτωση του οποίου είναι «οριζόντια» δηλαδή επιβαρύνονται το ίδιο οι χαμηλόμισθοί και οι υψηλόμισθοι.

Μείον 2.100 ευρώ μόνο από εισφορά και μείωση αφορολόγητου…

Έστω λοιπόν ότι ο άνδρας δηλώνει εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ, και η σύζυγος 25.000 ευρώ. Τόσο στον ένα όσο και στον άλλο, η εισφορά θα επιβληθεί με συντελεστή 2%, και στη περίπτωση του άνδρα θα ανέλθει σε 800 ευρώ, στης δε γυναίκας, στα 500 ευρώ. Σύνολο, μόνο από την επιβολή της εισφοράς, 1.300 ευρώ επιπλέον φόρος.

Από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ, ο καθένας από τους δύο θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ (συνολικά 800 ευρώ). Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2011 (δηλαδή γι’ αυτά που θα δηλωθούν την Άνοιξη του 2012), αλλά μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν μια πρώτη γεύση , πιθανότατα από τον ερχόμενο μήνα, οπότε και θα ξεκινήσει η αυξημένη παρακράτηση φόρου. Αυτή θα υπολογίζεται από την ψήφιση του νόμου και μετά, με τη νέα φορολογική κλίμακα, και το μειωμένο αφορολόγητο όριο.

Αν κατέχει ακίνητα

Τώρα, αν το ζευγάρι αυτό κατέχει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ, σήμερα δεν πληρώνει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), καθώς το αφορολόγητο όριο είναι στα 400.000 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου στα 300.000 ευρώ, για το ποσό πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (200.000 ευρώ), το ζευγάρι θα επιβαρυνθεί με 100 ευρώ.

Και τα περί πετρελαίου

Η πιο μικρή επιβάρυνση προκύπτει από την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 21 ευρώ/ 1000 λίτρο, θα ανέλθει στα 60 ευρώ/ 1000 λίτρο, αντί για τα αρχικά σενάρια που τον ήθελαν στα 412 ευρώ/ 1000λίτρο (όσο δηλαδή είναι σήμερα ο ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης). Αυτό σημαίνει αύξηση της τιμής του πετρελαίου από τα 90 λεπτά / λίτρο (τιμή Απριλίου), στα 95 λεπτά/ λίτρο. Στο παράδειγμά μας, αν το ζευγάρι καταναλώνει σε πετρέλαιο θέρμανσης για να καλύψει τις ανάγκες του, 1.500 λίτρα, τότε με βάση τα παραπάνω, θα επιβαρυνθεί με 75 ευρώ.

Μπορεί τα νοικοκυριά να γλίτωσαν την 100% εξίσωση των φόρων στα δύο καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης- κίνησης), δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τις επιχειρήσεις. «Θα έχουμε», όπως είπε «ο υπουργός «μια εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες για τις ανάγκες της παραγωγής τους χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης αλλά για τις ανάγκες της θέρμανσης τους, πετρέλαιο θέρμανσης».



 



Τελευταία τροποποίηση στις 13:52 - 27 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.