ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παίρνει σάρκα και οστά η παρέμβαση της Ρώμης - Οι λεπτομέρειες

08:41 - 28 Ιουν 2011 | Οικονομία
(upd 4) Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις για τον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας, σύμφωνα με το IIF.
Όπως όλα δείχνουν, σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις για τον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς ο μεσολαβητικός ρόλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance -IIF) έχει αποφέρει αποτελέσματα.

Εκπρόσωπος του IIF δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στη διαπραγματευτική συνάντηση στη Ρώμη, τη Δευτέρα, ενεπλάκησαν σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Ελλάδα και σημειώθηκε πρόοδος στην προώθηση των διαπραγματεύσεων.

«Οι τεχνικές συζητήσεις βεβαίως συνεχίζονται, όπως και ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτικών χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και αξιωματούχων του δημόσιου τομέα» δήλωσε o εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Φρανκ Βογκλ.

Το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Ρώμης προβλέπει αντικατάσταση μεγάλου μέρους του χρέους με νέα ομόλογα εγγυημένα από την ΕΤΕπ ή τον EFSF και με κουπόνι 5,5%, συν 2,5% κατ΄ έτος ανάλογα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο καλύπτει τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2011-2014. Οι τράπεζες που μπαίνουν στη ρύθμιση δεν θα εμφανίζουν τα νέα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό τους, αλλά θα αποκτούν μερίδιο σε εταιρεία ειδικού σκοπού που θα ιδρυθεί για την περίσταση.

Για κάθε ευρώ ελληνικού χρέους που θα μετακυλίεται, οι τράπεζες θα λαμβάνουν 30 σεντς σε ρευστό. Από τα υπόλοιπα 70 σεντς, η εταιρεία ειδικού σκοπού θα επενδύει τα 50 σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα και 20 σε χρεόγραφα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupons) ανάλογης διάρκειας, με αξιολόγηση 'ΑΑΑ'.

S&P: "Πρώτα βλέπουμε το νέο πακέτο και μετά"...

"Δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι που ακόμα δεν το έχουμε δει", δήλωσε ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου αξιολόγησης S&P, Moritz Kraemer, σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση, αναφερόμενος στο νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Kraeme, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κρίνουμε τις επιδράσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας από ένα νέο πακέτο που περιλαμβάνει και την ιδιωτική συμμετοχή.

'Εξαρτάται από την κατάσταση", απάντησε ο επικεφαλής αναλυτής της S&P σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να φανταστεί μία λύση στην οποία οι ιδιώτες πιστωτές εθελοντικά συνεισφέρουν σε ένα ελληνικό πακέτο διάσωσης και η Standard & Poors δεν θα προχωρούσε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.

Ρεν: «Δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα»

Δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα διευκρινίζει ο Όλι Ρεν. "Δεν μπορούμε να κρίνουμε το νέο πακέτο χωρίς πρώτα να τo δούμε", επισημαίνει η S&P.
Όλι Ρεν.

«Δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα», λέει ο Ολι Ρεν σε όσους εικάζουν ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, μεταδίδει το Reuters. Όπως αναφέρει, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως ο μόνος τρόπος η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία, είναι η Βουλή να «περάσει» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

ΕΕ: "Άτυπες" οι επαφές με τους ιδιώτες στη Ρώμη

Άτυπες" και όχι "επίσημες" χαρακτήρισε τις επαφές με τους ιδιώτες επενδυτές που εκτυλίσσονται στη Ρώμη σχετικά με το νέο πακέτιο στήριξης στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάζ.

«Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο διαπραγματεύσεις. Διεξάγονται άτυπες επαφές, όχι σε κεντρικό επίπεδο και γίνονται σε απάντηση των αιτημάτων που διατυπώθηκαν από τον ιδιωτικό κλάδο για συζήτηση με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup», υποστήριξε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν είναι επίσημες διαπραγματεύσεις. Είναι συναντήσεις, μη κεντιρκές, πολύπλευρές συναντήσεις που έγιναν χθες στην Ρώμη ώστε να έχουμε ανοιτό διάγομο χωρίς να δεσμευθούμε», συμπλήρωσε.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 28 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.