ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπεισόδια στο κέντρο της Αθήνας - Ποιοι απεργούν

09:45 - 29 Ιουν 2011 | Οικονομία
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Μεγαλώνει εκ νέου η ένταση στο Σύνταγμα . Μάχες σώμα με σώμα μπροστά από τη Βουλή. Ποιοι απεργούν σήμερα.

Στους 8 οι τραυματίες από τα επεισόδια στον Ευαγγελισμό. Ο ένας εκ των τραυματιών είναι ο Γιώργος Χαρίσης, αντιπρόεδρος ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Eπεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 11 έξω από το σταθμό "Ευαγγελισμός" με περιορισμένη χρήση χημικών ουσιών από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε ΜΑΤ και διαδηλωτές. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 τραυματίες, επτά άνδρες και μία γυναίκα οι οποίοι διακομίσθηκαν στον ευαγγελισμό. Οι δύο που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα έχουν αποχωρήσει από το Νοσοκομείο, ενώ οι έξι έχουν εκδορές και μικροτραυματισμούς.

Ενταση υπήρξε και στο Καλλιμάρμαρο, όπου διαδηλωτές προσπάθηαν να βγάλουν τα κάγκελα για να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία. Οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων προσπαθώντας να τους απωθήσουν προς την Αρδηττού για να μην εμποδισθεί η πρόσβαση των βουλευτών στο Κοινοβούλιο ενώ κάδοι σκουπιδών πήραν φωτιά επί της Βασ. Κωνσταντίνου..

Μικροένταση επικράτησε, την ίδια ώρα και στο Παγκράτι, στη συμβολή των οδών Ερατοσθένους και Ευτυχίδου, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίων αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Δρακόντεια και πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η αστυνομία από νωρίς το πρωί επιχειρώντας να ανοίξει ασφαλείς διόδους για να φτάσουν οι βουλευτές ανενόχλητοι στο Κοινοβούλιο, όπου από τις 09:30 έχει ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Πάντως κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι όχι μόνο γύρω από το Σύνταγμα – Βασ. Σοφίας από το Χίλτον, Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου – αλλά από τον Πύργο στους Αμπελόκηπους στο ύψος της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Ποιοι απεργούν σήμερα

ΜΜΜ, εκτός του Μετρό

Οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού θα έχουν απεργία για 48 ώρες.

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία ΕΘΕΛ και τρόλεϊ ΗΛΠΑΠ συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία, με εξαίρεση 200 λεωφορεία, τα οποία θα εξυπηρετούν τους συμμετέχοντες στους Παγκόσμιους Αγώνες των Special Olympics.

  • Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, τραμ, ΗΣΑΠ, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με ολιγόωρες στάσεις εργασίας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό που θα θελήσει να πάρει μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση της Τρίτης, στο Πεδίον του Άρεως και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης. Σημειώνεται ότι κανονικά θα εκτελέσει τα δρομολόγια του το ΜΕΤΡΟ
  • Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
  • Προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των πτήσεων των αεροσκαφών θα προκληθούν την Τετάρτη, καθώς η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε να συμμετάσχει με 4ωρες στάσεις εργασίας στη 48ωρη απεργία.
  • Παράλληλα, στη γενική απεργία θα συμμετάσχουν και τα ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Ακόμη, στις κινητοποιήσεις συμμετέχει με 24ωρη απεργία στις 29 Ιουνίου και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.
  • Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά. Να σημειωθεί ότι δεμένα κρατούν από το πρωί τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά ναυτεργάτες που συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκτελεστεί τα πρωινά προγραμματισμένα δρομολόγια για Κυκλάδες και Αργοσαρωνικό, καθώς απεργοί έχουν κάνει κατάληψη στους καταπέλτες των πλοίων ενώ οι συνδικαλιστές απειλούν πως δεν θα γίνει κανένα δρομολόγιο για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα

Υγεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων, οι υπηρεσίες Πρόνοιας, οι γιατροί του Πειραιά και οι οδοντίατροι.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα φαρμακεία όλης της χώρας. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τις απογευματινές ώρες από τα εφημερεύοντα και από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Την απόφαση έλαβε το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι παραπάνω φορείς των επαγγελματιών υγείας προχωρούν στην 48ωρη κινητοποίηση, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καταγγέλλοντας υποβάθμιση του τομέα υγείας της χώρας.

ΠΟΕ-ΟΤΑ

Tη συμμετοχή της στην 48ωρη Πανελλαδική ανακοίνωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.).

Την Τετάρτη 29/6, θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Συγκέντρωση-Συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 7.00 το απόγευμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και σε περικύκλωση της Βουλής. Την ίδια ημέρα η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. σε συνεννόηση και συνεργασία με τους υπόλοιπους συνδικαλιστικούς φορείς, θα πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

ΟΤΕ

Επίσης, συμμετοχή στη 48ωρη απεργία έχουν δηλώσει και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

ΜΜΕ

4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 11.00-3.00 μμ. κήρυξαν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί στα ΜΜΕ, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Γ.Γ.Ε., το Ελληνικό Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. και τα ειδησεογραφικά site.

«Πεδίο μάχης» χθες το κέντρο της Αθήνας

Ακόμη μία ειρηνική «σύρραξη» μετατράπηκε χθες σε πεδίο μάχης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Συγκρούσεις, χημικά, συλλήψεις και λιποθυμίες αντικατέστησαν την εικόνα μίας ήρεμης διαδήλωσης στα πέριξ του Συντάγματος ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο της γενικής 48ωρης απεργίας που εξήγγειλαν για το διήμερο της 28ης και 29ης Ιουνίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Την κατά τα άλλα «ειρηνική» πορεία διατάραξε (ως συνήθως) μία ομάδα κουκουλοφόρων, η οποία κινητοποίησε τα επεισόδια, τα οποία ξεκίνησαν από στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, στις οδούς Σταδίου, Καραγιώργη Σερβίας, Νίκης και Φιλελλήνων, όταν οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στους άνδρες των ΜΑΤ με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Η αστυνομία από την πλευρά της απάντησε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Αργότερα, οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν και τμήμα της πλατείας Συντάγματος, απωθώντας τους «Αγανακτισμένους» στην πάνω πλευρά της πλατείας.

Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είχε αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο «ασφυκτική» από τη χρήση των χημικών ουσιών κατά τις 16.00 το μεσημέρι, ενώ ένα «σύννεφο» καπνού από τα δακρυγόνα είχε περικυκλώσει ακόμα και το εσωτερικό του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος, με τους επιβάτες να δυσκολεύονται ακόμα και να αναπνεύσουν.

Αποπνικτική ήταν και η ατμόσφαιρά και στους γύρω δρόμους, όπως στην Ακαδημίας, στην Πανεπιστημίου και στην Ιπποκράτους.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι σοβαρή επίθεση χημικών δέχθηκε από διμοιρία των ΜΑΤ ομάδα δημοσιογράφων που καλύπταν τα γεγονότα μπροστά στα λουλουδάδικα της Βουλής.

Συλλήψεις, προσαγωγές και λιποθυμικά επεισόδια από τα χημικά

Δεν έλειψαν βέβαια οι τραυματισμοί και οι λιποθυμίες. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, αναφέρθηκαν λιποθυμικά επεισόδια, εκ των οποίων δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Πέντε από τους τραυματισμένους πολίτες, έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ ενώ δύο ακόμη έχουν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Στους 21 οι τραυματίες αστυνομικοί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Όσον αφορά τις συλλήψεις, μέχρι τις 19.00 καταμετρήθηκαν πέντε συλλήψεις και συνολικά 17 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ.

Εκτεταμένες ζημιές

Παράλληλα, σημειώθηκαν και εκτεταμένες είναι οι ζημιές στα πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Πεζοδρόμια, στάσεις λεωφορείων, είσοδοι ξενοδοχείων αλλά και βιτρίνες καταστημάτων καταστράφηκαν.

Ο ρόλος των «Αγανακτισμένων» και η συναυλία

Παρέμβαση των «Αγανακτισμένων» στα χθεσινά επεισόδια. Την ώρα που οι συγκρούσεις μεταξύ των ΜΑΤ και των κουκουλοφόρων εντείνονταν, περίπου 300-400 «Αγανακτισμένοι» αποφάσισαν να ανέβουν τις σκάλες της πλατείας και ανάγκασαν τις αστυνομικές δυνάμεις να οπισθοχωρήσουν επί της λεωφόρου Αμαλίας, με χειροκροτήματα, συνθήματα.

Παραμένοντας πιστοί στο ραντεβού τους και απευθύνοντας από τα μεγάφωνα έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την «πλατεία της διαμαρτυρίας», οι «Αγανακτισμένοι» ετοιμάστηκαν λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα για τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 29 Ιουν 2011

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.