ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλοσώρισαν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου οι Ευρωπαίοι

20:40 - 29 Ιουν 2011 | Οικονομία
Με ικανοποίηση, αλλά και νέες πιέσεις για την υπερψήφιση του εφαρμοστικού νόμου, υποδέχτηκαν οι Βρυξέλλες την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου. Για «ψήφο εθνικής ευθύνης» έκαναν λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρουν ότι η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, στο "αναγκαίο" μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής και των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, πρόσθεσαν ότι έκανε ένα ζωτικό βήμα προς τα πίσω από το καταστροφικό σενάριο της χρεοκοπίας.

"Αύριο, τα μάτια όλης της Ευρώπης θα είναι και πάλι στραμμένα προς την Αθήνα, καθώς οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν τα μέτρα για την εφαρμογή του προγράμματος", σημείωσαν. "Μία δεύτερη θετική ψήφος θα στρώσει το δρόμο για την καταβολή της επόμενη δόσης της οικονομικής βοήθειας. Θα επιτρέψει επίσης να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες για την παροχή ενός δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει προς τα εμπρός και να αποκαταστήσει την ελπίδα στον ελληνικό λαό", κατέληξαν στη δήλωσή τους.

Για «πραγματικά καλή είδηση» μιλά η καγκελάριος της Γερμανίας, Α.Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζέιμπερτ.

Στην Ευρώπη επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες μεγάλη νευρικότητα και σύγχυση ως προς την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Ελλάδα ενδεικτικός της οποίας ήταν ο πόλεμος δηλώσεων ως προς το αν υπάρχει ή όχι «σχέδιο Β» για την αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας σε περίπτωση απόρριψης του προγράμματος.

Άνοιξε ο δρόμος ώστε η ΕΕ να μπορεί να ανταποκριθεί και να συνεισφέρει στη στήριξη της Ελλάδας, φρόντισε να προσθέσει και ο Γ.Μπούζεκ, που εκτίμησε ότι μέσω του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της, ώστε να επανέλθει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, τώρα «είναι κοινό μας καθήκον ως Ευρωπαίοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Το ελληνικό κοινοβούλιο έδειξε υπευθυνότητα και τώρα είναι ευθύνη της ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό».

 «Δεν βοηθούμε μόνο την Ελλάδα αλλά βελτιώνουμε τη σταθερότητα συνολικά του οικονομικού τομέα» προσθέτει ο κ. Μπούζεκ.

Τα επόμενα χρόνια, αυτή η ψηφοφορία μπορεί να εκληφθεί ως σημείο καμπή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, υπογραμμίζει ακόμη ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή και χαιρετίζω το κουράγιο όσων υπερψήφισαν το σκληρό αυτό πακέτο μεταρρυθμίσεων, καταλήγει ο Γ.Μπούζεκ, ο οποίος εκφράζει ελπίδα για υπερψήφιση αύριο και του εφαρμοστικού νόμου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.