ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρένα κερδοσκόπων στο Χ.Α. – Τι θα γίνει με το rollover των ελληνικών τραπεζών

01:30 - 30 Ιουν 2011 | Οικονομία
Τρομάζουν οι μεγάλες διακυμάνσεις. Ok οι τράπεζες σε rollover ομολόγων.

Σε αρένα κερδοσκόπων έχει μετατραπεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί όλα τα χρηματιστηριακά μότο της τελευταίας εκατονταετίας!Το «αγόρασε στη φήμη (ότι θα ψηφιστεί τελικά το Μεσοπρόθεσμο) και πούλα στην είδηση (ψηφίστηκε)» είχε την τιμητική του. Οι επενδυτές και κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι traders, αλλά και όσοι έχουν την δυνατότητα σε μία ρηχή αγορά να σορτάρουν, με το που έγινε γνωστό ότι η... κυρία Έλσα Παπαδημητρίου και άλλοι 154 βουλευτές, μαζί με τον δήθεν αντάρτη κ. Αθανασιάδη, ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο,  έστειλαν την αγορά από τις 1.298 μονάδες, στις 1.264 όπου και τα επίπεδα κλείσιματος, δεδομένου ότι η αγορά ξεκίνησε τη συνεδρίαση από τις 1,258 μον. Ένα ακόμα ράλι δεν επετεύχθη και βεβαίως η προσδοκία για στάση στην αντίσταση των 1.350 μονάδων, έμεινε απλά... προσδοκία. Είναι εντυπωσιακό ότι η μετοχή της Εθνικής εκεί που ενισχυόταν πάνω από 6% με υψηλό ημέρας στα 5,23ευρώ έκλεισε με απώλειες 1,84%, στα 4,81 ευρώ και μάλιστα με όγκο 9,5 εκατ. τεμαχίων!

 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τεράστιο ξεπούλημα των "γρήγορων" που συντελέστηκε μετά τις 16.10 τίναξε αρκετά υψηλά τις συναλλαγές, αλλά το κυριότερο αποδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό τους εν δυνάμει ριψοκίνδυνους πωλητές, που είχαν σπεύσει να τοποθετηθούν στις συνεδριάσεις 24/6 και 27/6 και οι οποίοι σήμερα και αύριο έπρεπε (Τ+3 - Τ+4) να κλείσουν θέσεις. Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται οι αυριανοί αγοραστές (αν υπάρξουν) να συναντήσουν σαφώς μικρότερη προσφορά από βραχυπρόθεσμες κερδισμένες θέσεις.

"Η στήριξη των 1200 μονάδων παραμένει ισχυρή προς το παρόν αφού λύθηκε το θέμα του Πλαισίου αλλά η διατήρηση του ανοδικού momentum θα εξαρτηθεί από το αν θα προχωρήσει χωρίς εμπόδια το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα", αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Merit Χρηματιστηριακή. "Αν ο Γενικός Δείκτης", προσθέτει η ΑΧΕ, "διατηρηθεί πάνω από τις 1280 μονάδες, επόμενη σημαντική αντίσταση είναι οι 1340 μονάδες, ενώ αρκετά σημαντική ένδειξη διατήρησης της ανόδου είναι η επίτευξη τριών συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, κάτι που έχει να συμβεί από τα μέσα Μαρτίου". Σχετικά με την διαχείριση του ελληνικού χρέους η Merit  σημειώνει, πως την ερχόμενη Κυριακή στο έκτακτο Eurogroup πιθανότατα θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις αρκετών Ευρωπαίων εταίρων. Προς το παρόν αρκετά μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού φέρονται έτοιμα να συμφωνήσουν στη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό ελληνικών ομολόγων. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 60-70 τράπεζες που θα συμφωνήσουν, δημιουργώντας έτσι συνθήκες για ένα rollover ύψους ίσως πάνω και από 50 δις ευρώ.

Rollover ελληνικών τραπεζών

 

Στα πλαίσια αυτά, οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20-25 δις ευρώ με λήξη ως το 2014 παρακολουθούν με αγωνία τα τεκταινόμενα. Πιθανότατα θα ήταν θετικά διακείμενες στο παραπάνω σχέδιο, εφόσον δεν τις αναγκάζει να αποτιμήσουν τα ομόλογα που θα διακρατηθούν στην τρέχουσα χαμηλή αξία μολονότι τα νέα από τον τομέα της ρευστότητας τους δεν είναι θετικά.  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 12,3% στα τέλη Μαΐου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, τα δάνεια σε ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα  διαμορφώθηκαν στα 97,5 δισ. ευρώ τον Μάιο, από 86,8 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου. Μέρος των χρημάτων αυτών χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθεί η νέα μείωση καταθέσεων. Ενδεχομένως,  λοιπόν, ορισμένες ελληνικές τράπεζες να μην συμμετάσχουν στο rollover λόγω περιορισμένης ρευστότητας κάτι που μπορεί να κριθεί  και από τα αποτελέσματα των stress tests.  Αξίζει να σημειωθεί τέλος η σημαντική απόδοση που έχουν σημειώσει στο τελευταίο διάστημα μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου. Αυτό δεν οφείλεται τόσο σε κάποιο σημαντικό γεγονός στον κλάδο όσο στο γεγονός ότι οι μετοχές διαπραγματεύονταν για αρκετό καιρό σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:14 - 30 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.