ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νικητιάδης: Δεν επηρέασαν τον ελληνικό τουρισμό τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα

22:04 - 01 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην Αθήνα δεν επηρεάζουν προς το παρόν τις κρατήσεις του ξένων τουριστών στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Οι περισσότερες κρατήσεις για τα τουριστικά θέρετρα έχουν ήδη γίνει και δεν αναμένονται ακυρώσεις. Ωστόσο διευκρινίζουν ότι οι οδομαχίες και οι συγκρούσεις έχουν αρνητικές συνέπειες στην συνολική εικόνα της χώρας μακροπρόθεσμα και εκτιμούν ότι επιβάλλεται να επανεξετάσουν τον τρόπο αντίδρασης και διαμαρτυρίας τους η Πολιτεία, οι διαμαρτυρόμενοι, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία.
Αναφερόμενος συνολικά στην τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης είπε στο κρατικό πρακτορείο της Ρωσίας ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ότι αναμένεται αύξηση τόσο του αριθμού, όσο και των εσόδων. "Αυτό έδειξαν και ο Απρίλιος και ο Μάιος, καθώς και οι υπάρχουσες κρατήσεις έως και το Νοέμβριο, γι' αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι ένα πολύ καλό έτος, το οποίο θα θέσει τις βάσεις και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον", δήλωσε ο κ. Νικητιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη, η Ελλάδα αναμένει εφέτος περισσότερους από 650.000 τουρίστες από τη Ρωσία. "Το 2009 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 160-170 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες, το 2010 ήρθαν ήδη 380.000 και φέτος, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, αναμένουμε από τη Ρωσία 650.000 και πλέον", είπε ο κ. Νικητιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια δεν επηρεάζουν τα τουριστικά θέρετρα, που επιλέγουν οι Ρώσοι τουρίστες.

"Η Ελλάδα είναι μία χώρα, που παρέχει εξαιρετικό τουριστικό προϊόν και αυτό δεν πρέπει να αμαυρωθεί με κανέναν τρόπο", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τις επιπτώσεις των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας για τον τουρισμό.

"Ο τουρισμός είναι ένα κομβικό σημείο της ανάπτυξης, που αφορά κάθε Έλληνα πολίτη και κάθε ελληνική οικογένεια. Γι΄αυτό το λόγο, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, αυτή τη στιγμή. Είναι λάθος και δικό μας και όσων από το εξωτερικό επικεντρώνονται σε ορισμένα θλιβερά γεγονότα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

"Καμιά φορά όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, σκεφτόμαστε κάποιους μεγάλους επιχειρηματίες. Εδώ μιλάμε για έναν κλάδο, ο οποίος αφορά τον καθένα μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όποιες ενέργειες κάνουμε αυτή τη στιγμή, επηρεάζουν κάθε ελληνική οικογένεια", υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ψυχραιμία αυτή την ώρα και να κοιτάξουμε μπροστά.

Να επανεξετάσουν τον τρόπο αντίδρασης και διαμαρτυρίας τους κάλεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος την Πολιτεία, τους διαμαρτυρόμενους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία, προκειμένου "να μην υπονομεύεται ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί και τη μεγαλύτερή μας ελπίδα για ανάπτυξη της οικονομίας, εξασφάλιση θέσεων εργασίας και έξοδο από αυτή την πρωτόγνωρη κοινωνική, τελικά, κρίση, την οποία διερχόμαστε ως χώρα.

Σύμφωνα με το ΞΕΕ, το δικαίωμα στην απεργία και τη διαμαρτυρία είναι απολύτως σεβαστό, στη συγκεκριμένη μάλιστα συγκυρία είναι απολύτως κατανοητή η αιτία που οδηγεί και στα δύο και την οποία όλοι υφιστάμεθα.

"Με φόντο τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και γενικά στο δίκτυο μεταφορών της χώρας, λόγω της πληθώρας των απεργιακών κινητοποιήσεων και στάσεων εργασίας, ξεδιπλώθηκε στο κέντρο της Αθήνας ένα σκηνικό τρομοκράτησης τουριστών και εργαζομένων στα ξενοδοχεία του κέντρου, που δυστυχώς έκαναν τον γύρο του κόσμου, δυσφημώντας μας ως πολιτισμένη χώρα και τουριστικό προορισμό. Αποτέλεσμα αυτής της έκρυθμης κατάστασης είναι να εμπεδώνεται σταδιακά στη διεθνή κοινή γνώμη η Ελλάδα ως ένας μη ασφαλής για τους τουρίστες προορισμός, γεγονός που την αδικεί κατάφωρα. Τη στιγμή που όλες οι στατιστικές επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες παγκοσμίως για να επισκεφτεί κάποιος τουρίστας, η δύναμη των συγκεκριμένων εικόνων παραμορφώνει ή και αντιστρέφει την πραγματικότητα σε βάρος μας", επισημαίνει το ΞΕΕ.

Εκκληση για γενικότερη αυτοσυγκράτηση, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε και στις ακόμη δυσκολότερες που προβλέπονται για όλους, απηύθυνε από την πλευρά της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής.

"Τα χθεσινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, μιλάνε από μόνα τους. Οι συνέπειές τους δε, είναι προφανείς. Τόσο για τους επισκέπτες της πόλης που βρέθηκαν στο "μάτι" ενός ακόμα "κυκλώνα" βίας, εγκλωβισμένοι και φοβισμένοι, (στον αντίποδα του "ολυμπιακού ιδεώδους" και της "ολυμπιακής εκεχειρίας" λόγω των ιδιαίτερων "special olympics") όσο και για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία και τους εργαζόμενους σε αυτά", επεσήμανε η Ενωση.

Πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι οι "δυνητικοί πελάτες" της χώρας μας να επιλέξουν Ελλάδα εφέτος και μετά τα χθεσινά γεγονότα, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων (Hatta) Γιώργος Τελώνης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μέχρι τώρα ακυρώσεις για την Αθήνα είναι λίγες, αν και όπως είπε δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια.

Την ίδια στιγμή τόνισε, ότι ουσιαστική μείωση των κρατήσεων δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς οι προκρατήσεις για την Ελλάδα αγγίζουν ήδη το 60%, γεγονός που σημαίνει, ότι οι τουρίστες έχουν ήδη πληρώσει σημαντικά ποσά για τις διακοπές τους και δεν θα τις ακυρώσουν τώρα.

"Το μεγάλο θέμα εξακολουθεί να παραμένει η προσέλκυση τουριστών που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα κράτηση για Ελλάδα, κάτι που δεν είναι εύκολο", όπως αναφέρει ο κ. Τελώνης.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που επικρατεί στους υπόλοιπους ελληνικούς προορισμούς ο Γιάννης Οικονόμου, από την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν και δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε ό, τι αφορά τις κρατήσεις στους εκτός Αθηνών τουριστικούς προορισμούς, οι εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Παράλληλα σημείωσε, ότι τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αθήνα πλήττουν συνολικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα άμεσα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.