ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαναφέρει το bond swap έναντι του γαλλικού σχεδίου ο Σόιμπλε

02:08 - 06 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Ελληνικό "μενού" θα περιλαμβάνει ο αποψινός δείπνος του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου με το γερμανό ομόλογο του Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποκάλυψε τι πρόκειται να συζητήσει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, πηγές αναφέρουν ότι θα τον «ψήσει» να χαλαρώσει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ που η κυβέρνηση καλείται να φέρει εις πέρας. Όπως άλλωστε και ο κοινός νους υπαγορεύει, το να ολοκληρώνεται κατά μέσο όρο μία αποκρατικοποίηση κάθε 10 ημέρες είναι υπό τις παρούσες συνθήκες πρακτικά ανεφάρμοστο.

Παράλληλα θα συζητηθεί η αξίωση που είχε προβάλλει ο γερμανός υπ. Οικ. για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των ΑΠΕ από γερμανικές εταιρείες. «Η ετήσια ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας. Θα μπορούσε λοιπόν να εξάγει η ηλιακή ενέργεια σε εμάς» είχε πει τότε ο Σόιμπλε.


Το γαλλικό σχέδιο

Από το τραπέζι είναι βέβαιο πως δε θα λείψει η κουβέντα για το περίφημο “γαλλικό σχέδιο” καθώς γίνεται προσπάθεια να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους. To “ναι” στο rollover έχουν πει μέχρι στιγμής γαλλικές, βελγικές, γερμανικές και ιταλικές τράπεζες, ενώ έτοιμες να συμμετάσχουν δήλωσαν χθες οι ολλανδικές, αλλά και οι ελληνικές δια στόματος του κ. Βενιζέλου. Υπό διαπραγμάτευση παραμένουν συγκεκριμένα το ποσοστό των ομολόγων που θα ενταχθούν στο rollover και το ύψος του επιτοκίου, το οποίο κυμάνθηκε στην αρχική πρόταση από  5,5% εως 8% για τα 30ετή ομόλογα και έχει κριθεί ως «τσουχτερό».

Πηγές αναφέρουν πως ο Βενιζέλος θα ζητήσει από τον Σόιμπλε να “ανοίξει τα χαρτιά” του ως προς τις προθέσεις της Γερμανίας εφόσον το γαλλικό σχέδιο οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Παράλληλα, πονοκέφαλο προκαλεί η στάση των οίκων αξιολόγησης S&P και Moody’s οι οποίο έχουν θέσει «μπλόκο» απειλώντας πως η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία των ομολόγων που μετεκυλίσθησαν. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία επισήμανε πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδες δε θα πρέπει να εξαρτώνται από τους οίκους αξιολόγησης.

Bond Swap


Η Γερμανία θα επαναλάβει την πρότασή της για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που θα περιλαμβάνει μια εθελοντική ανταλλαγή χρέους έναντι ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια, αναφέρουν γερμανικές πηγές.

Η Γερμανία σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου, είναι έτοιμη να επαναφέρει μία παλαιότερη πρόταση που προβλέπει την εθελοντική ανταλλαγή του υφιστάμενου ελληνικού χρέους έναντι ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια, χωρίς πρόσθετα κίνητρα.

"Από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια των εργασιών μας ως τώρα, έχει προκύψει ότι η γαλλική πρόταση που ήμασταν πρόθυμοι να υποστηρίξουμε, αντιμετωπίζει και αυτή πολλά προβλήματα, ο υφυπουργός Οικονομικών Joerg Asmussen έχει υποστηρίξει σωστά ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ άλλων εναλλακτικών" δήλωσε ο κ Schaeuble.

Πρόσθεσε τέλος ότι οι εναλλακτικές αυτές θα συζητηθούν το Σεπτέμβριο.

Οι δυσκολίες

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς αβεβαιότητας στην Ευρώπη, καθώς οι εταίροι μας βλέπουν να «τρενάρει» ως το Σεπτέμβριο η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης, και παράλληλα αντιλαμβάνονται πως η Ελλάδα έχει ένα «βουνό» να διαβεί για να φανεί φερέγγυα προς τις δεσμεύσεις που έλαβε μέσα από την ψήφιση του Μεσοπροθέσμου.

Ο κος Βενιζέλος αναμένεται να δεσμευτεί για μία σειρά από μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως για την αναμόρφωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, που αποτέλεσε και κεντρικό κομμάτι της έκθεσης που παρέδωσε στο ΔΝΤ ο επικεφαλής του οργανισμού στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο στήριξης αποτελεί άλλωστε άλλο ένα “αγκάθι” για το νέο πακέτο βοήθειας αφού από τον Οργανισμό προαπαιτείται η κατά γράμμα τήρηση του Μεσοπροθέσμου.


Τελευταία τροποποίηση στις 20:42 - 06 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.