ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα αποδίδεται ο φόρος για τις καταθέσεις εξωτερικού

01:53 - 07 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης του μεταφρασμένου αποδεικτικού της αλλοδαπής τράπεζας θα μπορούν να αποδίδουν οι υπόχρεοι τον οφειλόμενο φόρο 10% επί των τόκων των καταθέσεων που διατηρούν στο εξωτερικό.

Στην απλοποίηση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου προχωρά με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι υπάλληλοι ορισμένων Δ.Ο.Υ. ζητούν από αυτούς που προσέρχονται για να αποδώσουν τον οφειλόμενο φόρο 10% επί των τόκων από καταθέσεις που αποκτούν στην αλλοδαπή να προσκομίζουν επίσημη μετάφραση του πιο πάνω αποδεικτικού της αλλοδαπής τράπεζας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τέτοια εντολή από τη διοίκηση.

 

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος της επίσημης μετάφρασης υπερβαίνει το ύψος του οφειλόμενου φόρου!  Ενόψει των ανωτέρω, με την παρούσα διευκρινίζεται με την ΠΟΛ:1145/2011, ότι για την απόδοση του φόρου 10% από τον δικαιούχο των τόκων, δεν απαιτείται η προσκόμιση επίσημα μεταφρασμένου αποδεικτικού της αλλοδαπής τράπεζας.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα  με την ΠΟΛ.1180/31.12.2008 (ερμηνευτική εγκύκλιο του ν. 3697/2008) αν φυσικό πρόσωπο κάτοικος Ελλάδας αποκτά τόκους από καταθέσεις στην αλλοδαπή και το προϊόν της είσπραξης παραμένει στο εξωτερικό, ο δικαιούχος των τόκων πρέπει να αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο 10% εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται μέσα στον επόμενο από την καταβολή ή την πίστωση των τόκων μήνα, προσκομίζοντας και το πρωτότυπο αποδεικτικό της αλλοδαπής τράπεζας, από το οποίο θα προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε σε αυτόν ή με το οποίο πιστώθηκε ο λογαριασμός του στην αλλοδαπή, ο φόρος που έχει παρακρατηθεί και ο χρόνος καταβολής ή πίστωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:34 - 07 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.