ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόροι, φόροι, φόροι!

21:54 - 07 Ιουλ 2011 | Οικονομία
5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις μέχρι τέλος του χρόνου. Έρχεται, επίσης, εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο έως 12 μήνες, νέοι φόροι και αύξηση στις τιμές των εισητηρίων.

Μεταξύ των μέτρων είναι η θέσπιση της «εργασιακής εφεδρείας» στο Δημόσιο έως 12 μήνες και η «αποχώρηση» στη συνέχεια των υπαλλήλων, οι οικονομικοί ελεγκτές στα υπουργεία, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (θα αφορά και στις ΔΕΚΟ) που θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. 

Εργασιακή Εφεδρεία


Ειδικότερα, στο επίμαχο σημείο για τους «πλεονάζοντες» υπαλλήλους του Δημοσίου το κείμενο αναφέρει ότι όσοι δεν μπορέσουν να μεταταχθούν με το 1 προς 5 (για φέτος, 1 προς 10) θα «αντιμετωπιστούν με μη εθελοντικές αποχωρήσεις και μέσω της δημιουργίας εργασιακής εφεδρείας (απόθεμα εργατικού δΤο παραπάνω θα εφαρμόζεται χωρίς κλαδικές εξαιρέσεις.

Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε εφεδρεία «θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους (εξαιρούνται οι υπερωρίες και επιπρόσθετες αμοιβές) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 12 μήνες, κατόπιν του οποίου θα αποχωρούν» αναφέρει το κείμενο. Το μέτρο θα ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο του 2011.υναμικού».

Αποκρατικοποιήσεις

Επίσης, «ιδρύεται φορέας αποκρατικοποιήσεων με ισχυρή διοίκηση προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και να εγγυηθεί τη μη αναστρέψιμη εξέλιξη της διαδικασίας αυτής και την επαγγελματική διαχείριση Συστήνεται Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των ακινήτων, την απαλλαγή τους από τυχόν βάρη και την προετοιμασία τους για αποκρατικοποίηση».

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η συλλογή τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, και τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2015. Ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση καλείται να εισπράξει από αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ συνολικά. Εξ αυτών τα 1,7 δισ. θα έχουν εισπραχθεί έως το Σεπτέμβριο και άλλα 3,3 δισ. στο δ’ τρίμηνο. Οι συγκεκριμένοι στόχοι χαρακτηρίζονται βέβαια από πολλούς “όνειρα θερινής νυκτός”

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο υποχρεώνεται να μεταφέρει, κάθε τρίμηνο από τώρα και μετά, κονδύλια 1 δισ. ευρώ, σε ειδικό κυβερνητικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τις ανάγκες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 Η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώνεται κάθε εβδομάδα, την πρώτη μάλιστα εργάσιμη μέρα, να παραδίδει αναλυτική έκθεση για τον ισολογισμό του Ταμείου, με επεξηγήσεις για τις κινήσεις και τις αλλαγές στους λογαριασμούς, προκειμένου να προστατευτεί το ελάχιστο ταμειακό υπόλοιπο ύψους 1.500 εκατ. ευρώ.

Φοροεπιδρομή

Προβλέπονται επίσης αυξήσεις (τουλάχιστον 25%) των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,  περαιτέρω μείωση των ταμείων και η περικοπή επικουρικών συντάξεων, όριο στις φοροαπαλλαγές, και η «στοχοποίηση» μεγάλων εισοδημάτων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Το μνημόνιο προβλέπει αυξήσεις στους φόρους κατά τουλάχιστον 2017 εκατ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 3678 εκατ. ευρώ το 2012, 156 εκατ. ευρώ το 2013 και 685 εκατ. ευρώ το 2014 μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στα εστιατόρια και στα μπαρ από 13% σε 23% από το Σεπτέμβριο του 2011, της αύξησης στους φόρους ακίνητης περιουσίας, της μείωσης του αφορολόγητου στα 8000 ευρώ και της υιοθέτησης μίας προοδευτικής εισφοράς αλληλεγγύης, της αύξησης στην φορολόγηση με τεκμήρια εισοδήματος και τελών στους ελεύθερους εισοδηματίες, της μείωσης στις απαλλαγές φόρων/δαπανών, των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για προϊόντα καπνού με πιο γρήγορη την πληρωμή του ειδικού φόρου και αλλαγών στη φορολογική διάρθρωση, μέσω του ειδικού φόρου στα αναψυκτικά, των ειδικών φόρων στο φυσικό αέριο και το υγροποιημένο αέριο, της κατάργησης του φορολογικού πλεονεκτήματος για το πετρέλαιο θέρμανσης (για τις επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο 2011 και ύστερα, και για τα νοικοκυριά σταδιακά από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Οκτώβριο 2013), της αύξησης στα τέλη κυκλοφορίας, των έκτακτων εισφορών σε αυτοκίνητα, μηχανές και πισίνες, της αύξησης των προστίμων για αυθαίρετα κτίσματα και της τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων, της φορολόγησης σκαφών και γιοτ, της ειδικής εισφοράς πάνω σε ακίνητα μεγάλης αξίας, της ειδικής εισφοράς για τους χώρους καπνιζόντων.

 Διαβάστε όλα τα "μέτρα-φωτιά" του 4ου επικαιροποιημένου μνημονίου κατεβάζοντας την ανεπίσημη μετάφραση του στα "σχετικά αρχεία"

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 12:16 - 08 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.