ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε- ΔΝΤ μας το είπαν και με τη γλώσσα των αριθμών: "Θα ζορίσει"..

02:03 - 14 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Τι προβλέπουν για την ελληνική οικονομία Ε.Ε. και ΔΝΤ.
 Δύο εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν χθες περιλαμβάνουν στοιχεία που πιθανόν να μας δίνουν μία ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι για την ελληνική οικονομία. Μιλάμε φυσικά για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε χθες από τον επικεφαλής της ΕΕ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, αλλά και την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για τις χώρες της Ευρωζώνης, η οποία εστιάζει όπως είναι φυσικό στις ταλαιπωρημένες περιφερειακές οικονομίες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

 

Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι η έντονη ανησυχία που αποτυπώνεται και η ρητή διατύπωση της ανάγκης για επίσπευση των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία.

 

ΔΝΤ

 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, στο οποίο αποτυπώνεται μία οριακή κατάσταση, αποτύχαμε ή καθυστερήσαμε να επιτύχαμε σχεδόν σε όλους τους στόχους που τέθηκαν από το Μνημόνιο καθώς καθυστερεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων . Σαν αποτέλεσμα αυτού, καθυστερημένα αναμένεται η ανάκαμψη σχεδόν σε όλους τους δείκτες που "σφυγμομετρούν" την ελληνική οικονομία. Η ύφεση σύμφωνα με την έκθεση πρόκειται να φτάσει το 3,75% φέτος, έναντι της εκτίμησης για το 3% που είχε διατυπωθεί στην προηγούμενη εκτίμηση, με την προοπτική αναστροφής του κλίματος και ανάπτυξης να προβλέπεται από το επόμενο έτος. Το χρέος από την άλλη πρόκειται να κορυφωθεί το 2012 στο 172%, με την προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης που επιφέρει σταδιακή μείωση στο 130% σε βάθος μέχρι το 2020. Το έλλειμμα θα μειωθεί στο 8,25%, αλλά αυτό αποδίδεται κυρίως στη συρρίκνωση του ΑΕΠ, στη βελτίωση των εξαγωγών και την αύξηση των κρατήσεων στον τομέα του τουρισμού. Καθοριστική για την ανάπτυξη και το χρέος θεωρείται από την έκθεση η πορεία των πωλήσεων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε ιδιώτες και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

 

Αποκαλυπτικά είναι και τα όσα αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ για την ανεργία, η οποία επίσης προβλέπεται να πάρει την ανιούσα σε σχέση με τις προσδοκίες της προηγούμενης έκθεσης στο 15,8% (από 14,8%). Τα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας, σημειώνει το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τις πιο φιλικές προς την εργοδοσία συλλογικές συμβάσεις, θα μειώσουν το κόστος εργασίας.

 

Όπως καθιστά σαφές: "Ημιτελής δημοσιονομική προσαρμογή, αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις ή καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει το χρέος σε επίπεδα που δεν θα είναι βιώσιμο".

 

Στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήξουμε και αν τα σενάρια χρεοκοπίας διατηρήσουν τα spread σε υψηλά επίπεδα καθιστώντας την έξοδο της χώρας στις αγορές εκ των πραγμάτων αδύνατη.

Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ θα μειωθεί κάτω από τα 70 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάϊο του 2013.

 

Κομισιόν

 

Η Κομισιόν από την άλλη ξεχωρίζει την περίπτωση της Ελλάδας από τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης τοποθετώντας τη σε δυσχερέστερη θέση και χαρακτηρίζοντας την «πιο περίπλοκη», λόγω του υψηλού χρέους και του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας, και ως λύση ζητάει νέα μέτρα λιτότητας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

''Ενώ η Ελλάδα έχει εμφανίσει αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι στιγμής, το συνολικό πρόγραμμα είναι πιο περίπλοκο λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους της χώρας και του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της.Οι δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με ένταση''.


Το σχέδιο διάσωσης προέβλεπε για την Ελλάδα επιστροφή στις αγορές το 2012, συνεχίζει η Κομισίον, αλλά το υψηλό κόστος δανεισμού κρατά την υπερχρεωμένη χώρα μακριά, αναγκάζοντας τους εταίρους της Ελλάδας να κάνουν νέους σχεδιασμούς για να ελέγξουν την κρίση του χρέους που εξαπλώνεται στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:35 - 14 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.