ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα δύο σενάρια της κυβέρνησης για το χρέος

11:57 - 14 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Η κυβέρνηση βλέπει δύο σενάρια ως τα πιθανότερα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, την επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης και την ανταλλαγή με τη συμμετοχή ιδιωτών (PSI), σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων την Πέμπτη.

Επικαλούμενες ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, το Έθνος, η Ελευθεροτυπία και ο  Ελεύθερος Τύπος αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε αυτές τις δύο  επιλογές μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο  Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη.

Ένα από τα σενάρια που φαντάζουν ως τα πιο πιθανά στα μάτια της ελληνικής κυβέρνησης,  είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 15-40 δις ευρώ σε χαμηλότερη τιμή κατά 30%  μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ανέφεραν η  Ελευθεροτυπία και ο Ελεύθερος Τύπος.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με αυτή τη κίνηση θα μειωθεί το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας  κατά τουλάχιστον 20%, χωρίς να υπάρξουν επιπλοκές με τους οίκους αξιολόγησης, ανέφεραν  οι εφημερίδες.

Η δεύτερη πιθανότερη λύση για την κυβέρνηση είναι η πρόταση της Γερμανίας για ανταλλαγή  ελληνικών ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτή η λύση  βέβαια προϋποθέτει την συμμετοχή των ιδιωτών και θα εκλαμβανόταν ως "επιλεκτική  χρεωκοπία" από τους οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με τις εφημερίδες.

Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:25 - 14 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.