ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ώρα της κρίσης στην Ευρώπη... πλησιάζει

01:19 - 19 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη Σύνοδος. Μεταξύ πολιτικού κόστους και ιδιωτών η ΕΕ.
Ο Ζ. Κ. Τρισέ πέταξε το “μπαλάκι” της ελληνικής κρίσης στις κυβερνήσεις. Οι τράπεζες προσπαθούν να συνέλθουν από τις αναταράξεις που προκάλεσε η ανακοίνωση των stress tests. Γερμανία και Γαλλία προσπαθούν να πείσουν τις αγορές ότι αυτή τη φορά θα συμφωνήσει σε μία λύση η ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή με τα κλειστά επαγγέλματα εν μέσω θέρους. Τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων φτάνουν πλέον σε δυσθεώρητα ύψη. Οι αναλυτές προσπαθούν να “μαντέψουν” την ημερομηνία της ελληνικής χρεοκοπίας. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη ένα 24ωρο πριν την τηλεφωνική διάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και δύο 24ωρα πριν από την (κρίσιμη) Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Την Πέμπτη θα συναντηθούν οι επικεφαλής των χωρών μελών της ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με αυτό που μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι για να συγκληθεί τόσο άμεσα η Σύνοδος, μάλλον οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Δεδομένου του ότι η γαλλική πρόταση της εθελοντικής συμμετοχής τους ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει αρχίσει και απορρίπτεται, πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στο αν τελικά θα δοθεί μεγαλύτερη αρμοδιότητα και ευελιξία στο προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Παράλληλα, τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ετοιμάζεται την Τετάρτη προκειμένου να ολοκληρωθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Πριν την τηλεφωνική διάσκεψη, η οποία θα προηγηθεί της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης που έχει συγκληθεί από τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα έχει υπολογισθεί το κόστος των ιδιωτικών τραπεζών - με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ο ρόλος του ΕΤΧΣ αναμένεται να αναβαθμιστεί σημαντικά και αφού θα λάβει πλέον τον ρόλο "εγγυητή" στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, πιθανώς μέσω δανείων προς τη χώρα μας ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων σε μειωμένες τιμές από την ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ακόμη και στο 50% της αξίας τους, ενώ σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο η μείωση διαμορφώνεται περίπου στο 40%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι βρίσκουν κάποια χρυσή τομή σε ότι αφορά το ΕΤΧΣ, καθώς στο τελευταίο Eurogroup υπήρξε δέσμευση για αύξηση των πόρων του, το οποίο μπορεί να δανειστεί σήμερα από τις αγορές μέχρι 400 δισ. ευρώ, ποσό που δεν θεωρείται αρκετό αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τα σημάδια μετάδοσης της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία.

Μέχρι τώρα, τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΚΤ απέρριπταν κατηγορηματικά τη διεύρυνση του ρόλου του ΕΤΧΣ, καθώς θεωρείτο ότι θα μπορούσε να πλήξει την πιστοληπτική ικανότητα των ισχυρών της ΕΕ. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι έπεισαν τους “σκληρούς” να ξανασκεφτούν τόσο την μεγαλύτερη ευελιξία του Ταμείου, όσο και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού και της νέας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:21 - 19 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.