ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τρεις λύσεις για το χρέος...

11:32 - 19 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Στο "μικροσκόπιο" των διαβουλεύσεων των Ευρωπαίων ηγετών.
Eπαναγορά ελληνικών ομολόγων, γαλλικό σχέδιο και τραπεζικός φόρος είναι οι τρεις λύσεις, που βρίσκονται στο "μικροσκόπιο" των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι συνεχίζουν πυρετωδώς τις διαβουλεύσεις τους ενόψει της κρισμότερης Συνόδου Κορυφής την προσεχή Πέμπτη, προκειμένου να καθορίσουν εν τέλει το ρόλο που θα έχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι στο νέο ελληνικό δάνειο.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφορικά με την πρώτη λύση, η επαναγορά ομολόγων  ενδεχομένως να οδηγήσει σε "επιλεκτική χρεοκοπία", για την οποία τόσο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ έχουν "κρούσει" τον κώδωνα κινδύνου, μιλώντας οι μεν για πιθανές υποβαθμίσεις και ο δε για παύση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Σχετικά με τη δεύτερη λύση, η οποία έχει σαν "μπούσουλα" τη γαλλική πρόταση για μετακύλιση του  χρέους, σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνει κίνητρα από δημόσιους φορείς.

Τέλος, η λύση του τραπεζικού φόρου, στοχεύει σε έσοδα, χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας από το EFSF και δεν θα περιλαμβάνει επαναγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η δεύτερη και η τρίτη επιλογή για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους δεν απειλούν την Ελλάδα με το ενδεχόμενο του selective default.

Σημειώνεται ότι για την επιβολή φόρου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκανε λόγο χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές προσκείμενες στις εν λόγω διαβουλεύσεις.

«Λίγες ημέρες πριν την έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι κυβερνήσεις των 17 κρατών της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμπλέξουν τον ιδιωτικό τομέα μέσω ενός νέου τραπεζικού φόρου στην μελλοντική διάσωση της Ελλάδας», τόνιζε η συγκεκριμένα η εφημερίδα.

«Ο τραπεζικός φόρος θα ισχύει επίσης για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα των χωρών της ευρωζώνης που δεν δραστηριοποιούνται άμεσα στην Ελλάδα», σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο δεν έδινε περαιτέρω λεπτομέρειες για τον φόρο, αλλά ανέφερε ότι θα επιβληθεί σε συνδυασμό με την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Nα σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Martin Kotthaus δήλωσε σήμερα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των τραπεζών για  ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προχωρούν με "εποικοδομητικό" τρόπο, χωρίς, ωστόσο να δώσει περαιτερω λεπτομέρειες επί του θέματος.

"Οι συζητήσεις προχωρούν με εντατικό και εποικοδομητικό τρόπο", είπε. "Αλλά δεν  θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση".
Τελευταία τροποποίηση στις 14:47 - 19 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.