ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρό... pressing στην Ευρώπη για λύση στη Σύνοδο - Νέος πονοκέφαλος οι ελληνικές τράπεζες

01:45 - 20 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Σκληρό... pressing στην Ευρώπη για λύση στη Σύνοδο - Νέος πονοκέφαλος οι ελληνικές τράπεζες
Έκκληση ΔΝΤ στην Ευρώπη για μεγαλύτερη σαφήνεια. Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα, Μέρκελ. Στο Βερολίνο σήμερα και ο Σαρκοζί.
Σενάρια και αβεβαιότητα είναι τα δύο χαρακτηριστικά των επόμενων ωρών στην Ευρώπη, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, η οποία αν και έχει λάβει τον “χαρακτηρισμό” της κρίσιμης η γερμανίδα Καγκελάριος ξεκαθάρισε στις αγορές να μην περιμένουν κάποια απόφαση που θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμπερασμάτων που θα συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο. Eπαναγορά ελληνικών ομολόγων, γαλλικό σχέδιο και τραπεζικός φόρος είναι οι τρεις λύσεις, που θα βρεθούν στο "μικροσκόπιο" των Ευρωπαίων, ώστε να αρχίσει να παίρνει την αρχική του, σαφή όμως, μορφή το νέο σχέδιο για την Ελλάδα. Το πρόβλημα ξεκινά από την αντίδραση των αγορών στις εν λόγω προτάσεις, ενώ μεγάλο πονοκέφαλο προκαλούν και οι προθέσεις των οίκων αξιολόγησης μετά από κάθε απόφαση αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Οι δύο πρώτες προτάσεις μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα στην αξιολόγηση της “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, ενώ η τρίτη φαίνεται ασφαλέστερη.

Η πρώτη λύση εστιάζεται στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα αυτή η λύση, αν και πιθανό είναι να οδηγήσει σε "selective default" είναι και η πιο αποτελεσματική για την διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Η δεύτερη λύση αφορά στο roll over των ελληνικών ομολόγων χωρίς στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Σ’ αυτή τη λύση θα υπήρχε και η μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση των λήξεων των δανείων της Ελλάδας από το EFSF. Και αυτή η λύση θα έφερνε αντιμέτωπη την Ελλάδα με "selective default".

Η τελευταία λύση, η οποία και θα ήταν η πιο «ασφαλής» έναντι των οίκων αξιολόγησης, θα αφορούσε την επιβολή φόρου στον χρηματοοικονομικό κλάδο, χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας από το EFSF.

Παράλληλα όμως με τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, σοβαρή είναι και η προοπτική οι Ευρωπαίοι να χρειαστεί να ενισχύσουν και τις ελληνικές τράπεζες, καθώς υφέρπει και η «απειλή» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι πιθανόν να σταματήσει τη στήριξη της ρευστότητας τους εάν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με όρους δυσμενείς για τους πιστωτές. Μάλιστα, το νέο σχέδιο για την Ελλάδα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 20 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι ένα «μαξιλάρι ρευστότητας σε περίπτωση απρόβλεπτης στάσης πληρωμών. Στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται και η παροχή στήριξης στην Τράπεζα της Ελλάδας από την ΕΚΤ, ώστε να διατεθεί βοήθεια έκτακτης ρευστότητας, ήτοι άμεσα δάνεια που θα παρακάμπτουν την ΕΚΤ.

Κι ενώ έκδηλη φαίνεται ότι είναι η νευρικότητα των Ευρωπαίων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά την άμεση επέκταση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) από την Ευρωζώνη το, επισημαίνοντας πως πρέπει να επιτραπεί στο EFSF να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο χρηματοοικονομικό κλάδο.

"Η Ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την χρηματοοικονομική και δημοσιονομική συνοχή της και να δώσει ώθηση στο κέντρο της", τόνισε το Ταμείο, κάνοντας λόγο, φυσικά, για τις "ηγέτιδες δυνάμεις" της Ένωσης.

Υπάρχουν ακόμη πιέσεις από την κρίση χρέους, καθώς η μετάδοση της κρίσης στο εσωτερικό της Ευρωζώνης είναι υψηλή, διαπιστώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως "θα υπάρξει παγκόσμιος αντίκτυπος αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα η κρίση".

Το ΔΝΤ επέκρινε τη ζώνη του ευρώ ότι δεν έχει "συνεκτικό σχέδιο δράσης" για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια "εντελώς απρόβλεπτη έκβαση" δεδομένων των "αδυναμιών" του τραπεζικού τομέα.

Το διοικητικό συμβούλιο κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους για μια μεγαλύτερη "σαφήνεια" στα αιτήματα που έχουν γίνει στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

"Υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση στην περιφέρεια θα περιοριστεί, οι προοπτικές είναι για μια μέτρια ανάπτυξη στο μέλλον".

Τονίσε μάλιστα πως η κρίση έχει καταστήσει σημαντική την άσκηση κοινής πολιτικής, την εκ των προτέρων κατανομή των κινδύνων και του ρίσκου και την πανευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος του χρηματοπιστωτικού συστήματος η οποία θα περιλαμβάνει ένα κοινό άξονα ο οποίος θα ολοκληρώνει το νέο πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν επιπλέον κινήσεις στη βάση μιας πραγματικά ελεύθερης ροής κεφαλαίων, υπηρεσιών, εργασίας και κεφαλαίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μέρκελ - Συνάντηση και με Σαρκοζί στο Βερολίνο


Στιο μεταξύ, έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά την οποία κατέληξαν ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία."Ο πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της κρίσης της ευρωζώνης" πριν από τη σύνοδο κορυφής (Eurogroup) που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ομπάμα και Μέρκελ "συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία", προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο "για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης" που θα διεξαχθεί την επομένη, όπως ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σαρκοζί "θα δειπνήσει στη συνέχεια με την καγκελάριο" και θα αναχωρήσει από το Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης, 21 Ιουλίου, με προορισμό τις Βρυξέλλες.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:57 - 20 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.