ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκκληση ΔΝΤ προς Ευρωπαίους για μεγαλύτερη σαφήνεια στον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας

09:05 - 20 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Το ΔΝΤ επέκρινε τη ζώνη του ευρώ ότι δεν έχει "συνεκτικό σχέδιο δράσης" για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια "εντελώς απρόβλεπτη έκβαση" δεδομένων των "αδυναμιών" του τραπεζικού τομέα.
Σε μια συζήτηση σχετικά με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους για μια μεγαλύτερη "σαφήνεια" στα αιτήματα που έχουν γίνει στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

"Υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση στην περιφέρεια θα περιοριστεί, οι προοπτικές είναι για μια μέτρια ανάπτυξη στο μέλλον", συνεχίζει αναφερόμενο στην κρίση των ευρωπαϊκών χωρών.

Τονίζει μάλιστα πως η κρίση έχει καταστήσει σημαντική την άσκηση κοινής πολιτικής, την εκ των προτέρων κατανομή των κινδύνων και του ρίσκου και την πανευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος του χρηματοπιστωτικού συστήματος η οποία θα περιλαμβάνει ένα κοινό άξονα ο οποίος θα ολοκληρώνει το νέο πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν επιπλέον κινήσεις στη βάση μιας πραγματικά ελεύθερης ροής κεφαλαίων, υπηρεσιών, εργασίας και κεφαλαίου.

Κατά τις εκτιμήσεις του η ΔΝΤ η διακρατική έκθεση σε κινδύνους και η πιθανότητα μετάδοσης παραμένουν υψηλές λόγω της έλλειψης μηχανισμών ασφαλείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια κρατική χρεοκοπία ή μη ελεγχόμενες τραπεζικές «αστοχίες» να στέλνει ισχυρά κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη στεγνώνοντας τη ρευστότητα. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 20 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.