ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμπρινίδης: Ζητά μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνυ αποπληρωμής

13:00 - 20 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Λαμπρινίδης: Ζητά μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνυ αποπληρωμής
Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τα επιτόκια και να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των έκτακτων δανείων και να εκδώσει ευρωομόλογα ως ανάχωμα σε μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγονται κρίσιμες διαβουλεύσεις για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της  Ελλάδας, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, ωστόσο, να χαμηλώνει τον πήχυ των  προσδοκιών, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς εντυπωσιακά αποτελέσματα από την  έκτακτη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης για την Ελλάδα. 

Μιλώντας σε συνέδριο στη Βαρσοβία, ο Λαμπρινίδης είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή  Ένωση θα πρέπει να επιβάλει φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, προκειμένου  να συγκεντρωθούν κεφάλαια για πράσινες επενδύσεις και τεχνολογικές καινοτομίες.

"Οι μηχανισμοί διάσωσης θα πρέπει να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για να  εφαρμοστούν οι απαραίτητες αλλαγές...Θα πρέπει να μπορούν να αγοράσουν  ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, κατά τη γνώμη μου", είπε. 

"Χρειαζόμαστε οικονομική διακυβέρνηση εκτός από νομισματική ένωση. Η  νομισματική ένωση χωρίς οικονομική και πολιτική ένωση έφθασε στα όριά της",  δήλωσε. "Δεύτερον, χρειαζόμαστε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με έναν τρόπο που  να κοιτάει μπροστά, εννοώ έναν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών...σε  ευρωπαϊκό επίπεδο". 

Ο Λαμπρινίδης συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντλήσει 150 δις ευρώ περίπου  επιβάλλοντας ένα φόρο ύψους 0,05% στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος  θα συνέβαλε και στον περιορισμό της κερδοσκοπίας. 

Ένα από τα σχέδια που εξετάζουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης περιλαμβάνει  την επιβολή φόρου στις τράπεζες για την χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου  διάσωσης της Ελλάδας, ενώ η Κομισιόν θα προτείνει φόρο επί των  χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε επίπεδο ευρωζώνης αργότερα φέτος με στόχο  την άντληση έως 50 δις ευρώ ετησίως. Η Κομισιόν είπε επίσης ότι θα επιδιώξει  συμφωνία για έναν παρόμοιο φόρο σε παγκόσμια κλίμακα στην συνάντηση των G20 ο Νοέμβριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:45 - 20 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.