ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρυσοχοΐδης: Θα πετύχουμε τους στόχους του ΕΣΠΑ

19:51 - 20 Ιουλ 2011 | Οικονομία
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις. Θα κριθούμε από τις απορροφήσεις», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το ζήτημα της διαχείρισης και απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου το ΕΣΠΑ να μετατραπεί σε ένα ευέλικτο αναπτυξιακό εργαλείο και παρουσίασε τα μέτρα για την επιτάχυνση του.
«Συμφωνώ ότι το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα. Εμείς, όμως, πρέπει να το επιταχύνουμε για την αναστήλωση της οικονομίας μας», είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα φέτος θα πιάσει τους στόχους για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Είχαν προηγηθεί οι βουλευτές που επεσήμαναν στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και πως η ταχύτητα δεν θα πρέπει να αποδειχθεί σε βάρος της ποιότητας των έργων που πρέπει να προχωρήσουν.

Ο υπουργός μίλησε για «κατεστημένες λογικές που ενοχλήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με προσήλωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη διαφάνεια».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των βουλευτών βρέθηκε η ανακοίνωση του υπουργού ότι δόθηκε ρητή εντολή προς τις Διαχειριστικές Αρχές της χώρας, τα ενταγμένα έργα που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση, να απεντάσσονται αμέσως από τα προγράμματα.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραϊτης, έργα ύψους 2,6 δισ. ευρώ είναι «νεκρά», γιατί ποτέ δεν άνοιξαν οι προσκλήσεις τους. Οι προσκλήσεις θα πρέπει να ανοίξουν μέχρι το τέλος Αυγούστου και «η ημερομηνία αυτή θα πρέπει να τηρηθεί από όλους». Ειδικά, για τα έργα περιβάλλοντος, είπε ο υφυπουργός, με μεγάλη προσοχή θα φτάσουμε στην απένταξή τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουν εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι να τα τρέξουν.

Ο υπουργός ρωτήθηκε για την πορεία υλοποίησης των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που αντιμετωπίζουν δύο μεγάλα «αγκάθια»: Την απροθυμία, δηλαδή, των τραπεζών να τα χρηματοδοτήσουν και τις ενστάσεις που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ύψος των αποζημιώσεων που θεωρούσε ότι επιβαρύνουν υπερβολικά τον προϋπολογισμό τους σε σχέση με το κόστος των απαλλοτριώσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθησαν στον χαρακτηρισμό των απαιτούμενων ποσών για τις απαλλοτριώσεις, ως επιλέξιμες δαπάνες κι έτσι ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι τα 600 εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις θα δοθούν εφόσον παρουσιαστεί σοβαρός σχεδιασμός για πέντε αυτά έργα.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να δούμε πως τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα βγάζουν τόσο μεγάλες τιμές για τις απαλλοτριώσεις γιατί είναι εξοργιστικό να βλέπεις τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές με άλλες περιοχές της Ευρώπης, που είναι μάλιστα και τουριστικές».

Να είναι προσεκτική με τις απαλλοτριώσεις, κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης και πρότεινε από εκεί που πρόκειται να περάσουν μεγάλα έργα να μην αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης και να μπλοκάρονται οι αντικειμενικές αξίες ώστε να κρατιέται χαμηλά το κόστος απαλλοτρίωσης.

Για το ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΜΟΔ στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα αποτελέσει κεντρικό μηχανισμό στην προσπάθεια αυτή».

Στη συζήτηση που έγινε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχος εξέφρασε ενδοιασμούς για την απένταξη έργων, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές καθυστερούν οι δημοπρατήσεις με ευθύνη δημοσίων υπηρεσιών. Εξέφρασε δε την αγωνία του για την επίτευξη των στόχων στην κατασκευή των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Για καθυστερήσεις και χαρακτηριστική αδράνεια, κατηγόρησαν την κυβέρνηση οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κώστας Μουσουρούλης και Κωστής Χατζηδάκης.

«Εμείς λέμε 'φτάνει πια' με τους εγκλωβισμένους πόρους, τους αναποτελεσματικούς και υπεράριθμους υπαλλήλους, τις χρονοβόρες διαδικασίες και τις υπερτροφικές δομές», είπε ο κ. Μουσουρούλης, προσθέτοντας ότι «δεν φταίνε οι υπάλληλοι αν δεν τους έχει δοθεί μία οδηγία για να συντάξουν σχέδιο αναθεώρησης των προγραμμάτων».

«Η κυβέρνηση χρειάστηκε 6 μήνες για να ορίσει Γραμματέα στον τομέα των επενδύσεων, ενώ μέσα σε 20 μήνες άλλαξε τρεις υφυπουργούς», παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης, για να σχολιάσει ότι αυτές οι καθυστερήσεις δεν είναι άσχετες με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην 20η θέση στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν στην 5η θέση. Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε επίσης τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού για «χαρακτηριστική αδράνεια των Υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού» στο ΕΣΠΑ.

«Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει αλλαγή στον προσανατολισμό του ΕΣΠΑ, που στόχο έχει τη θωράκιση των κερδών των επιχειρήσεων», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να απομυθοποιηθεί το ΕΣΠΑ και να σταματήσουν τα πανηγύρια, γιατί το ΕΣΠΑ αποτελεί εργαλείο υλοποίησης της συνθήκης της Λισσαβώνας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαχειριστική αδυναμία», σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, καταγγέλλοντας αναβλητικότητα και σοβαρά λάθη.

Για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν πελατειακές σχέσεις με τους Περιφερειάρχες, προειδοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, καταγγέλλοντας ότι οι δεκάδες φορείς διαχείρισης του ΕΣΠΑ κόστισαν πολλά στον ελληνικό λαό σε περίοδο κρίσης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.