ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στίγκλιτς: "Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική λύση"

09:08 - 21 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική χαρακτήρισε τη λύση που χρειάζεται η Ευρώπη για την κρίση χρέους ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ με θέμα «Η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη και προτεινόμενες λύσεις».
Το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι οικονομικό είναι πολιτικό. Ακόμα και τα κριτήρια του Μάαστριχ να τηρούντο, το πρόβλημα θα υπήρχε, σημείωσε και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι πρέπει να γίνει, τόνισε πως «η ίδια η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στους κόλπους της.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στίγκλιτς εξήρε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προτείνοντας να «κινήσει τις επιχειρήσεις».

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Στίγκλιτς τόνισε την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας: «Η Ευρώπη έχει καλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ από τις ΗΠΑ και εάν θα δανειζόταν ενωμένα θα είχε πολύ καλύτερους όρους από την Αμερική».

Για τον ίδιο, η Βρετανία κάνει λάθος που ακολουθεί αντιαναπτυξιακή πολιτική και θα μπει σε ύφεση, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει μια χώρα από τα ελλείμματά της είναι η ανάπτυξη.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.