ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Πάνω από 100 εκατ. ευρώ αποζημίωση μπορεί να διεκδικήσει η Κύπρος

19:51 - 21 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος ζητώντας βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης σε σχέση με τις ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί, δήλωσε ο Γιοχάνες Χάν, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική.
Όπως ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται οικονομική βοήθεια, και αν οι ζημιές αξιολογηθούν με βάση τα θεσμοθετημένα κριτήρια ή εάν το ύψος του κόστους της καταστροφής εμπίπτει στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών, τότε - όπως είπε - θα παραχωρηθούν ανάλογα αποζημιώσεις που θα αγγίζουν το 0,6% του ΑΕΠ ή θα ξεπερνούν τα 100 εκατ.

Σημείωσε, εξ άλλου, ότι το έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ είναι εδώ για να βοηθήσει. Υπέδειξε παράλληλα ότι επιβάλλεται η διερεύνηση του ενδεχομένου να δοθεί βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης, συμπληρώνοντας ότι μαζί με τις κυπριακές αρχές θα αξιολογήσουν την κατάσταση.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε την πάγια θέση της Ένωσης, ότι το κόστος της μη λύσης του προβλήματος είναι πιο ψηλό, υπογραμμίζοντας ότι ΕΕ θα αξιοποιήσει όλους τους πόρους για επανένωση. Η επίλυση του Κυπριακού υπέδειξε θα βοηθήσει την οικονομία καθώς θα αποφέρει πολλά οφέλη.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.