ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεδριάζουν οι τραπεζίτες για να δώσουν το ποσό που θα συμμετάσχουν στο ελληνικό σχέδιο

20:04 - 21 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Αναμένεται εντός των επομένων ωρών η ανακοίνωση από τους επικεφαλής των τραπεζών που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού χρέους ώστε να συμπεριληφθεί στο τελικό πακέτο νέας στήριξης της Ελλαδας.
Οι διαπραγματεύσεις των τραπεζιτών με τα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης με κορυφώθηκαν σήμερα μετά από εβδομάδες συνομιλιών, με τους τραπεζίτες να έχουν αποσυρθεί για να συνεδριάσουν αυτήν την ώρα.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt πληροφορεί, ότι το Ευρωπαϊκό συμβούλιο συζητεί θετικά, ανάμεσα σε πολλές άλλες ιδέες για την Ελλάδα, μία εθελοντική συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος στο ύψος των 17 δις ευρώ. Το ταμπού της χρεοκοπίας φαίνεται ότι έχει αρθεί στην προσπάθεια να διασωθεί η ελληνική οικονομία, και να μετατραπεί το ελληνικό δημόσιο χρέος σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Οι ιδιωτικές τράπεζες θα έχουν την επιλογή να μετατρέψουν τα ελληνικά τους ομόλογα που λήγουν μέχρι το τέλος του 2014, σε νέα ομόλογα διαρκείας 30 ετών, η να επιλέξουν να πουλήσουν τα ομόλογα τους στο EFSF με απώλεια 20% της ονομαστικής τους αξίας. Αυτή η συμμετοχή των τραπεζών αποτελεί ένα πιστωτικό γεγονός επιλεκτικής χρεοκοπίας, η διαδικασία της οποίας θα περιοριστεί σε λίγες μέρες. Κατά την διάρκεια της επιλεκτικής διαδικασίας, πληροφορούν οι Financial Times της Γερμανίας, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δύναται να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, θα δημιουργήσει, αντιθέτως, έναν ιδιαίτερο λογαριασμό βοηθείας για την Ελλάδα, ο οποίος θα είναι τοποθετημένος με το ESFS, και ο οποίος θα παρέχει στις ελληνικές τράπεζες την αναγκαία βοήθεια ρευστότητας κατά την διάρκεια της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αυτό το πλάνο έχει βρει την έγκριση του Τρισέ, αρχηγού της ΕΚΤ, και επιτρέπει στην Άγγελα Μέρκελ να συμπεριλάβει τους ιδιωτικούς πιστωτές στην βοήθεια της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:07 - 21 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.