ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκρατημένη αισιοδοξία από χρηματιστές, τραπεζίτες

01:04 - 22 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Κορυφώνεται η αγωνία στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σχετικά με το πως θα εκληφθούν οι χθεσινές αποφάσεις στις Βρυξέλλες.
«Το selective default θολώνει κάπως τα νερά», επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας, «αν και είναι σημαντικό ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βγουν ενισχυμένες οι τράπεζες. Αυτός ήταν και ο λόγος, δηλαδή οι εγγυήσεις που πρόκειται να παρασχεθούν στις τράπεζες, που ανέβηκαν οι μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, «σύμφωνα με τα χθεσινά νέα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα μίνι ράλι κάποιων ημερών στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Μένει να φανεί», καταλήγει ο κ. Τζάνας. Ικανοποίηση δηλώνουν και στελέχη του τμήματος ομολόγων μεγάλης ιδιωτικής ελληνικής τράπεζας. Η ικανοποίηση έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από 15 μήνες που ξεκίνησαν τα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας η Ευρώπη δείχνει αποφασιστικότητα. Αναμένονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου.
Σύμφωνα με την αγορά είναι σημαντικό ότι λαμβάνεται πρόνοια για το μισό ποσό του χρέους, δηλαδή για τα 170 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα γίνει και rollover, και haircut (ακούγεται για ένα ποσοστό μεταξύ 10 - 20%), και επαναγορά ομολόγων μέσω του EFSF, οργανισμός ο οποίος θα καθαρίζει τα ελληνικά ομόλογα που θα έχουν τη στάμπα του selective default, και με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τα αγοράζει.

Γίνεται μία προσπάθεια να πέσει όσο γίνεται πιο μαλακά και βεβαίως να επικοινωνηθεί σωστά ο όρος της επιλεκτικής χρεοκοπίας στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις. Πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέφεραν χθες στο «R» ότι, «ήταν επιτακτική η παρουσία του κ. Γ. Προβόπουλου, αφού μαζί με τους άλλους τραπεζίτες έπρεπε να συνδιαμορφωθεί η στρατηγική διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους». Οι ίδιες πηγές που συνομιλούν παράλληλα με τον κ. Προβόπουλο, δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους για τις εξελίξεις και κυρίως ως προς την ριζική αντιμετώπιση της κρίσης. Από την άλλη, πηγές προσκέιμμενες στην Εθνική, την οποία εκπροσώπησε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρός της κ. Β. Ράπανος θεωρούν ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για κάτι εξίσου σημαντικό, το οποίο δεν είναι άλλο από το επιτόκιο που θα δοθεί για τα επιτόκια των ομολόγων που μετατίθεται σε τριάντα χρόνια διακράτησης. Χθεσινές πληροφορίες έκαναν λόγο για επιτόκιο ακόμα και κάτω του 5%.

Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α., όπως και οι υπόλοιπες αγορές πήραν θετικά και κυρίως ενθαρρυντικά για το άμεσο μέλλον τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έκλεισε με κέρδη μεγαλύτερα του 10% σε μία μόλις συνεδρίαση, επανερχόμενη στα 4,90 ευρώ και με όγκο που ξεπέρασε τα 6 εκατ. τεμάχια. Το χθεσινό +10,61% της Εθνικής ισοφάρισε την ενδέκατη καλύτερη ημερήσια μεταβολή που έχει σημειωθεί τα τελευταία 11 χρόνια και η σύμπτωση είναι ότι στις 31/5/2011 ο τίτλος είχε κλείσε με την ίδια ποσοστιαία μεταβολή και στην ίδια τιμή των 4,90 ευρώ!

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.