ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IIF: Στο 21% οι ζημίες των ιδιωτών από τη συμμετοχή στο πακέτο

12:17 - 22 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Οι ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα συμφώνησαν να εγγράψουν ζημίες ύψους 21% από την απομείωση της αξίας των ομολόγων.

Αυτό, στο  πλαίσιο της συνεισφοράς τους στο ελληνικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε την  Πέμπτη κατά 37 δις ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF)  που εκπροσωπεί 400 τράπεζες παγκοσμίως.


Σε ανακοίνωσή του αργά την Πέμπτη το IIF, που πρωτοστάτησε στις συζητήσεις για την συμμετοχή του  ιδιωτικού τομέα στην διάσωση της Ελλάδας, ανέφερε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν τέσσερις  επιλογές: την ανταλλαγή ομολόγων υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, την μετακύλιση ομολόγων  που λήγουν υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της τιμής par με  νέα 30ετή ομόλογα και την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της τιμής par με νέα 15ετή ομόλογα.

Ο τόκος στις δύο πρώτες περιπτώσεις ισοδυναμεί με σταθερό επιτόκιο 4,5%, στην τρίτη περίπτωση  είναι 6,42% και στην τέταρτη περίπτωση είναι 5,9%.

Η συνεισφορά κάθε μίας στο συνολικό σχέδιο συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται στο 25%.

To ΙIF ανακοίνωσε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το συνολικό  της χρέος κατά 13,5 δις ευρώ, ενώ τα τέσσερα αυτά εργαλεία που προσφέρονται στόχο έχουν να  προσελκύσουν το 90% των ιδιωτών ομολογιούχων.

Αυτό θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα χρηματοδότηση 54 δις ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα  του 2014 και συνολικά 135 δις από τα μέσα του 2011 έως τα τέλη του 2020.

Η ΕΕ ανέφερε ότι η καθαρή συνεισφορά των ιδιωτών από τώρα μέχρι τα μέσα του 2014 θα  διαμορφωθεί στα 37 δις ευρώ ή 50 δις, αν ληφθεί υπόψη και το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων. Μέχρι  το 2019, η καθαρή συνεισφορά των ιδιωτών εκτιμάται στα 106 δις ευρώ, ανέφερε η ΕΕ.

"Η Ελλάδα ανέπνεε με δυσκολία και ζητούσε αέρα," σχολίασε ο Charles Dallara, διευθύνων  σύμβουλος του IIF.

"Δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι μια χώρα που εφαρμόζει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, έχει και  αρκετό οξυγόνο μέσα στο οικονομικό σύστημα, ώστε να μπορεί να έχει αποτέλεσμα από αυτές τις  μεταρρυθμίσεις. Αυτό της δίνει μια ανάσα," δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters.

Ανάμεσα στις τράπεζες που στηρίζουν το σχέδιο αυτό είναι η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Societe Generale, όλες οι μεγάλες ελληνικές,  καθώς και ασφαλιστικές Allianz, AXA and Generali.

Ο Dallara εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι μεγάλη, καθώς οι  επιλογές που προσφέρονται είναι πολλές.

Το προφίλ χρέους της χώρας θα βελτιωθεί σημαντικά, καθώς με την ανταλλαγή και τη μετακύλιση των  ομολόγων παρατείνεται ο μέσος όρος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες  από τα έξι στα 11 χρόνια, ανέφερε το IIF.

Εκτός της συμμετοχής των ιδιωτών, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί "εν δυνάμει πολύ περισσότερο  μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που θα καθοριστεί από τους δημόσιους φορείς",  ανέφερε το IIF.

"Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου που εξισορροπεί τα συμφέροντα όλων των  εμπλεκομένων," δήλωσε ο Josef Ackermann, επικεφαλής του IIF και της Deutsche Bank, ο οποίος  έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συμφωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:22 - 22 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.