ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νοβότνι: Αυξάνονται οι ευκαιρίες για να εξυγιανθεί η Ελλάδα

21:42 - 22 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Με τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, για τα οποία ο ίδιος εκφράζει ικανοποίηση, αυξάνονται οι ευκαιρίες της Ελλάδας για μια πραγματική εξυγίανση, για εκπλήρωση των όρων των δανείων των πιστωτών και για αποπληρωμή των δανείων, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι, μιλώντας σήμερα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Χαιρετίζοντας τη Σύνοδο, ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και αν θα πρέπει να ακολουθήσουν παραπέρα επί μέρους βήματα και επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε άλλη λύση θα είχε προκαλέσει μεγάλη κρίση αξιοπιστίας με αρνητικές συνέπειες για όλες τις χώρες - μέλη, ο κ. Νοβότνι τόνισε πως με τα αποτελέσματά της αυξάνεται σαφώς η εμπιστοσύνη στη λειτουργία της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς. Ως ιδιαίτερη πρόοδο, ο διοικητής της ΑΚΤ, εξήρε το γεγονός ότι με την επιπλέον εγγύηση της ΕΚΤ αυξάνεται η ανεξαρτησία από την αξιολόγηση οίκων αξιολόγησης "και αυτό δεν αποτελεί μόνον μια οικονομική πρόοδο, αλλά και ένα πολιτικό μήνυμα, ότι η Ευρώπη μπορεί να επιβάλει σημαντικά πράγματα".

Στη συνέντευξή του, ο κ. Νοβότνι απέρριψε τις ανησυχίες για επιπλέον επιβάρυνση των τραπεζών και ασφαλειών, τονίζοντας πως ακριβώς ο σκοπός αυτού του πακέτου ήταν να καταστήσει ασφαλέστερη τη συμμετοχή τραπεζών και ασφαλειών στην περιοχή και με αυτή την κοινή δράση έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες εξυγίανσης της Ελλάδας.

Ο διοικητής της ΑΚΤ δεν αναμένει ότι οι τράπεζες θα μεταθέσουν στους πελάτες τους το κόστος της βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, ήδη μέχρι τώρα αυτό αποτελούσε τμήμα των υπολογισμών των κινδύνων, οι οποίοι τώρα θα μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα.

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, σε σημερινές της δηλώσεις στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, επισημαίνοντας πως η διαχείριση κρίσεων στην Ευρώπη λειτουργεί κι αυτό είναι ένα πολύ καλό μήνυμα, το οποίο βοηθά στη σταθεροποίηση της γενικής κατάστασης στην Ευρωζώνη.

Η ίδια ανέφερε πως αναμένει ότι τα χρήματα των δανείων, έστω και μακροπρόθεσμα , θα επιστραφούν και ως εκ τούτου είναι περιορισμένος ο κίνδυνος για τους φορολογούμενους, οι οποίοι (στην Αυστρία) μπορεί να επηρεαστούν από το γεγονός της συμμετοχής των τραπεζών και ειδικότερα από την επανακρατικοποίηση της τράπεζας "Κομουνάλκρεντιτ" που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο Ευρώ και μια υποτίμηση κατά 10-15 ο/ο θα σήμαινε απώλεια 100 εκατομμυρίων Ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.