ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τη Σύνοδο στο Δεκαπενταύγουστο…

02:03 - 25 Ιουλ 2011 | Οικονομία
«Τρέχει» η κυβέρνηση για να προλάβει την επόμενη αξιολόγηση. Στις 15 Αυγούστου έρχεται η Τρόικα.
Η «σκόνη» από τη Σύνοδο της προηγούμενη Πέμπτης έχει αρχίσει και καταλαγιάζει, με το κυβερνητικό επιτελείο να πρέπει να προσγειωθεί εν μέσω θέρους στην πραγματικότητα ώστε να θέσει σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που προβλέπονται εν όψει της επόμενης αξιολόγησης.

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δεν αφήνουν περιθώρια για… «μπάνια», καθώς το πρώτο τεστ θα δοθεί μετά τις 15 Αυγούστου οπότε αναμένεται να έρθει εκ νέου στην Αθήνα η τρόικα για να ελέγξει την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου.

Στο οικονομικό επιτελείο οι προσθέσεις είναι να μην πέσουν καθόλου οι ρυθμοί, παρά την περίοδο των αδειών, καθώς πλησιάζει η αξιολόγηση για την επόμενη δόση και ουδείς θα ήθελε να επαναληφθεί το σήριαλ του Ιουνίου και η λήψη περαιτέρω μέτρων. Άλλωστε αυτή είναι και η εντολή Βενιζέλου, σύμφωνα με πληροφορίες του «R», ο οποίος βρίσκεται από χτες το βράδυ στις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ώστε να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις της Συνόδου.

Πιο συγκεκριμένα, στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης παραμένουν:

• Έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 22 συμφωνίες ώστε να συγκεντρωθούν 5,5 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τον Ιούλιο έπρεπε να έχει συσταθεί η Γενική Γραμματεία Real Estate Development. Τον Αύγουστο, να υιοθετηθεί το πλάνο για τον τουριστικό τομέα (τουριστική κατοικία), καθώς και το νομοσχέδιο για τις "χρήσεις γης" των ακινήτων της ΕΤΑ.

• Το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει δημιουργηθεί η διεύθυνση για την είσπραξη των οφειλών των υψηλών εισοδημάτων προς το Δημόσιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται και στη συνδρομή ιδιωτών στον εντοπισμό των μεγαλοοφειλετών. Η μαύρη τρύπα έχει φτάσει στα 4,5 δισ. ενώ οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος είναι μειωμένοι κατά 18,7%, κατά 22% από φόρους κατανάλωσης 18,2% από φόρους καυσίμων.

• Το γ΄ τρίμηνο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για όλα τα επικουρικά ταμεία και να καταρτιστεί ο σχετικός νόμος. Ενώ, έως τα τέλη Αυγούστου, να έχει αναθεωρηθεί και το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων.

• Άμεση πρέπει να είναι ο ορισμός των προσόντων και των υποχρεώσεων των ελεγκτών, οι οποίοι θα αναλάβουν έργο στα υπουργεία, ενώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να δημιουργηθούν γενικές διευθύνσεις για τις οικονομικές υποθέσεις σε όλα τα υπουργεία. Η περαιτέρω περιστολή των δημοσίων δαπανών αποτελεί καίριο στόχο και ήδη το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθούν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις δημοσίων οργανισμών.

• Η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων και άλλων ΔΕΚΟ, την αναδιάρθρωσή τους, την πώληση μη στρατηγικών δραστηριοτήτων, τη μείωση σε δαπάνες προσωπικού, την περικοπή του μισθολογικού κόστους, την πώληση παγίων και τη μείωση σε λειτουργικές δαπάνες και τις εξοικονομήσεις από καταργήσεις ή συγχωνεύσεις.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:42 - 25 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.