ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκουρία: Υπάρχει ζωή μετά το χρέος

12:11 - 02 Αυγ 2011 | Οικονομία
(upd 2) "Αβέβαιο αλλά εφικτό", χαρακτήρισε το θετικό αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσπάθειας στην Ελλάδα ο κ. Γκουρία, γ.γ του ΟΟΣΑ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα, απέδωσε όμως τα εύσημα για τις μέχρι στιγμής προσπάθειες.

Με ένα λογοπαίγνιο έδωσε το στίγμα της φετινής ευνοϊκής έκθεσης του ΟΟΣΑ ο γ.γ. του οργανισμού Άνχελ Γκουρία στο Μέγαρο Καρατζά: «There is life after debt» (σ.σ υπάρχει ζωή μετά το χρέος, κατά το «life after death» για την μετά θάνατον ζωή).

Ο κ. Γκουρία κατέθεσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση και τους έλληνες πολίτες λέγοντας πως «βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις μακροοικονομικής προσαρμογής, βελτιώνονται οι εξαγωγές και η ανταγωνστικοτητα. Ζήτησε τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Εφόσον όλες οι μεταρρυθμίσεις στεφθούν από επιτυχία το ελληνικό χρέος θα πέσει κάτω από το 100% το 2020 και κάτω από το 60% πριν το 2030.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες πως οι θυσίες που καταβάλλουν έχουν νόημα μέσα από τη βελτίωση των στατιστικών μηχανισμών εποπτείας των αποτελεσμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την πλευρά του τόνισε πως το μήνυμα που εστάλη από τον κ. Γκουρία «απλό και καθαρό» ως προς την επιβεβαίωση της προοπτικής βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται» σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο. Αναφορικά με τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι υπάρχουν διεθνείς διασφαλίσεις οι οποίες αφορούν ακόμη και «τις πολύ μικρές τράπεζες». Χτύπησε πάντως το «καμπανάκι» τήρησης του χρονοδιαγράμματος καθώς ειδάλλως «θα αρχίσει αμέσως η αμφισβήτηση διεθνώς».

Το λόγο έλαβαν επίσης ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης και Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης. Παρόντες ήταν και οι υφυπουργοί Οικονομικών κ.κ.  Σαχινίδης και Οικονόμου καθώς και ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς. Στην εκδήλωση παρέστησαν παράλληληλα υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου , η κα. Κατσέλη και διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών.

 

Δημήτρης Κώτσος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:43 - 02 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.