ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περισσότερο ανησυχησε... παρά καθησύχασε ο Μπερλουσκόνι

12:30 - 03 Αυγ 2011 | Οικονομία
(upd 3) Κομμάτι του ντόμινο Ισπανία, Ιταλία. Έρχεται και η σειρά του Βελγίου;

Τo πριμ που ζητούν οι επενδυτές για την διακράτηση των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund διευρυνόταν την Τετάρτη, καθώς η μετάδοση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης συνέχιζε να επεκτείνεται εν μέσω δυσοίωνων προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το ιταλικό spread διευρύνονταν κατά 12 μονάδες βάσης στις 386 μονάδες, ενώ το ισπανικό διευρύνθηκε κατά 13 μονάδες στις 402 μονάδες βάσης.

"Δείχνει απλά να είναι μια συνέχεια της τάσης για αποφυγή ρίσκου", είπε ένας trader.

"Οι μετοχές παντού δείχνουν να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. (Το Βέλγιο) είναι πιθανώς το επόμενο πιο αδύνατο κράτος μετά την Ιταλία. Δεν μα εκπλήσσει ότι δυσκολεύονται", πρόσθεσε.

Τα αντίστοιχα βελγικά και γαλλικά spread ανήλθαν σε νέα υψηλά ευρωζώνης στις 209 και 81 μονάδες βάσης αντίστοιχα, υποδηλώνοντας ότι οι αρνητικές επιδόσεις της Ιταλίας έχουν ενισχύσει τους φόβους για μετάδοση της κρίσης στις βασικές οικονομίες της ευρωζώνης.

 

Μπερλουσκόνι: Υγιή και αξιόπιστα τα θεμελιώδη της ιταλικής οικονομίας


Υγιή και αξιόπιστα χαρακτήρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι τα θεμελιώδη στοιχεία της ιταλικής οικονομίας παρά την οικονομική κρίση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, στην σημερινή του ομιλία στην βουλή,ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 7,4 δις ευρώ για 130 δημόσια έργα που θα πραγματοποιηθούν στην Νότιο Ιταλία.

«Ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υφίσταται ανάκαμψη είναι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσφύγει στο ταμείο ανεργίας τον Ιούλιο, μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010», υπογράμμισε κατά την ομιλία του .

Αναφερόμενος στις αμοιβές των πολιτικών, πρόσθεσε ότι υπέγραψε διάταγμα που θα προβλέπει την προσαρμογή τους στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως και την μείωση της χρήσης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων από τους πολιτικούς. Ο κ. Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε επίσης ανοικτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την εφαρμογή των έκτακτων οικονομικών μέτρων, τον ρόλο των τραπεζών και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τις σχέσεις εργοδοτών-εργαζομένων.

Ο κ. Μπερλουσκόνι, τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα που ενεκρίθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ της χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς τα «πολύ σημαντικά, έστω και αν οι αγορές δεν δείχνουν ακόμη να τα έχουν κατανοήσει πλήρως»

Μπαρόζο: Λάβετε δράση

Γραπτή επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να αποστείλει σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προκειμένου να επισημάνει την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων για τη διάσωση της Ελλάδας, που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις 21 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, τριγμούς στο οικονομικό σύστημα της ΕΕ έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Στην πραγματικότητα οι εξελίξεις στα δύο αυτά κράτη «αντανακλούν τη συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για τη συστημική ικανότητα της ευρωζώνης να ανταποκριθεί στην κρίση», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Οι εξελίξεις είχαν επισημανθεί από τους επικεφαλής των κρατών – μελών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής που είχε γίνει στις 21 Ιουλίου. «Στο πλαίσιο της Συνόδου είχε αναβρεθεί η μοναδική λύση για την Ελλάδα, η οποία αφορούσε στη συνεργασία των πιστωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εν τούτοις, είχε γίνει ξεκάθαρο πως η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα δεν θα αποτελέσει πανάκεια στη διαχείριση χρέους της Ευρωζώνης», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με την εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων, καθώς έχουν δρομολογηθεί ως επείγουσες. «Προκειμένου να επιτευχθούν χρειάζεται η δράση κάποιων κυβερνήσεων ξεχωριστά και σήμερα θα ενημερώσω γραπτώς τις κυβερνήσεις που εμπλέκονται ώστε να διασφαλιστεί πως οι δράσεις ξεκινούν δίχως καθυστερήσεις», είπε ο κ. Μπαρόζο.

 

Αναλυτές

Oπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ συνεχίζει να αρνείται να αναλάβει τον ρόλο του υποστηρικτή της περιφέρειας αφού έχει ουσιαστικά «παγώσει» εδώ και μήνες το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, και το ταμείο διάσωσης EFSF δεν μπορεί νομικά να κάνει κάτι τέτοιο, μέχρι να «περάσει» από όλα τα εθνικά κοινοβούλια.

Όπως τονίζουν, τα κοινοβούλια αυτά όμως έχουν «κλείσει» για το καλοκαίρι και οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πάει… διακοπές. Και το EFSF των 440 δις ευρώ είναι πάρα πολύ μικρό έτσι κι αλλιώς για να βοηθήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ταμείο χρειάζεται τουλάχιστον 2 τρις ευρώ σε κεφάλαια για να έχει την δύναμη να εμποδίσει την δημιουργία μίας δίδυμης κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία, κάτι το οποίο δεν είναι πλέον τόσο μακρινό όσο νομίζαμε.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της UBS, Justin Knight, ξαφνικά η Ιταλία μπήκε στο χορό της περιφέρειας και καθώς γενικότερα οι επενδυτές είναι overweight στην Ιταλία έναντι των υπόλοιπων αγορών της περιφέρειας, έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για την αγορά. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν χάσει σε μέσο όρο πάνω από το μισό της κεφαλαιοποιήσης τους, με την Unicredit να έχει χάσει το 40% από τα μέσα Φεβρουαρίου, η Intesa Sanpaolo 39%, η Banca Popolare di Milano 54%, η Banco Popolare SC 55% και η Unione di Banche Italiane 58%.

Όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Alessandro Giansati, ο μεγάλος φόβος της αγοράς είναι πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ύφεση, και στην Ευρωζώνη οι αγορές της περιφέρειας αναμένεται να είναι αυτές που θα υποφέρουν το περισσότερο. Πλέον η Ιταλία και η Ισπανία έχουν μπει και αυτές στο «παιχνδί» της περιφέρειας και όπως δειχνουν τα πράγματα, έχει αυξηθεί σημαντικά πια ο κίνδυνος μίας τραυματικής Αυγουστιάτικης κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η Merrill Lynch Global Wealth Management δηλώνει πως δεν έχει πεισθεί πως το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχει βοηθήσει στον περιορισμό της κρίσης χρέους κι έτσι δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε ένα ευρώ από το ενεργητικό της ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στα ιταλικά καθώς και τα ισπανικά ομόλογα.

Από τον Απρίλιο του 2010 η Merrill Lynch αποφεύγει τα ελληνικά, τα πορτογαλικά, τα ιρλανδικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είναι η μόνη, αφού και η DWS, το επενδυτικό «κομμάτι» της Deutsche Bank, συμβουλεύει αποφυγή από τις αγορές ομογών της περιφέρειας.

Η έλλειψη ενθουσιασμού των αγοραστών ομολόγων απειλεί την δεύτερη διάσωση της Ελλάδας και χτυπά σιγά-σιγά την πόρτα και των «μεγάλων» της περιφέρειας, με τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα να εκτοξεύονται στα προ του deal επίπεδα και να χτυπούν συναγερμό.

Οπως τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, Johannes Jooste, δεν είναι καθόλου πεπεισμένος πως έχει έρθει το τέλος των haircuts στην περιφέρεια και παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό του ποιά χώρα θα ακολουθήσει.

Οπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αγοράς σταθερού εισοδήματος της DWS, κ. Ralf Schreyer, η πρόσφατη λύση που δόθηκε για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει την άποψή του γύρω από την ευρωπεριφέρεια, και τίποτα δεν δείχνει πως η κρίση έχει περιορισθεί, το αντίθετο μάλιστα.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή κεφαλαίων της Legal & General, κ. Jonathan Cloke, οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων βρίσκονται λιγότερο από 1% μακριά από το επίπεδο του 7%, το οποίο ώθησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν διάσωση. Οπως προσθέτει, είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ιταλία και η Ισπανία να συνεχίσουν να δανείζονται από τις αγορές στα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων και υπάρχουν ανησυχίες πως δεν πρόκειται οι δύο αυτές χώρες να πετύχουν την απαραίτητη οικονομική ανάπτυξη έτσι ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το χρέος τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:46 - 03 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.