ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πονοκέφαλος" για την κυβέρνηση λόγω πετρελαίου

16:05 - 18 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ενδεχόμενες συνέπειες στην ελληνική οικονομία, εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, που ασχολήθηκε με την πορεία της οικονομίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ενδεχόμενες συνέπειες στην ελληνική οικονομία, εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, που ασχολήθηκε με την πορεία της οικονομίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

«Θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες» δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο είπε ότι προς το παρόν οι εξελίξεις «δεν δικαιολογούν αλλαγή στα σχέδια μας» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης συνίσταται στην προσπάθεια για συνεχή μείωση της φορολογίας των καυσίμων.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 0,65% και από 1,075 έφτασε το 1,082 ευρώ το λίτρο, ενώ νέες ανατιμήσεις από 2 έως 3 λεπτά το λίτρο αναμένονται μέσα στην εβδομάδα. Στα περισσότερα πρατήρια της εθνικής οδού η αμόλυβδη αυξήθηκε τουλάχιστον ένα λεπτό τις τελευταίες 24 ώρες, ξεπερνώντας το 1,21 ευρώ το λίτρο.

Το επιπλέον κόστος για την εισαγωγή πετρελαίου στη χώρα μας φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα επιβαρύνει όλους τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ο υπουργός Οικονομίας στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο και για τις προοπτικές της το επόμενο εξάμηνο, καθώς και για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το 83% του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα και πρόσθεσε ότι κρίσιμο σημείο είναι τώρα η αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Υπογράμμισε ότι η πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο ήταν καλή, ωστόσο τόνισε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται για να πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους της στην ανάπτυξη, τη μείωση του ελλείμματος, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο υπουργός Οικονομίας ρωτήθηκε για την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην εξαγορά της εταιρίας «Γερμανός» από την Cosmote και απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «αντιπολιτεύεται επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε ότι έχει βάλει θέματα για την επιχειρηματική συμφωνία του ΟΤΕ, που είναι μια καλή συμφωνία, που, όμως, δεν αρέσει στους ανταγωνιστές του Οργανισμού, αλλά, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση «δεν πρέπει να παίζει το ρόλο του συνήγορου στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ».

Σε ερώτηση σχετική με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι υπάρχει πρόγραμμα εξοπλισμών και υπάρχει οροφή στις εξοπλιστικές δαπάνες.

Ο υπουργός Οικονομίας ρωτήθηκε και για τις προσλήψεις και απάντησε ότι οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας προβλέπονται από τον προϋπολογισμό και γι' αυτό θα γίνουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.