ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μωραϊτάκης (ΣΜΕΧΑ): Πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τις υπο κρατικοποίηση εισηγμένες

19:01 - 16 Αυγ 2011 | Οικονομία
Επιστολή ζητώντας εξηγήσεις για την κατάσταση στην εγχώρια αγορά και ιδιαίτερα στις υπό κρατικοποίηση εταιρείες έστειλε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλ. Μωραϊτάκης στον υπουργό οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.
Ένας από τους λόγους που η εγχώρια αγορά καταγράφει αποδόσεις χειρότερες των άλλων αγορών είναι και η καθυστέρηση της εφαρµογής του προγράµµατος αποκρατικοποιήσεων λόγω και των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από δηµόσια πρόσωπα, σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη.

Όµως οι αντιδράσεις αυτές και οι καθυστερήσεις συντελούν µε το δικό τους τρόπο στην µεγάλη πτώση στις τιµές των µετοχών µε αποτέλεσµα τώρα να υπάρχουν αντιρρήσεις ακόµα και από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης για το αν µπορούν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις σε αυτά τα επίπεδα. Και κατανοούµε απόλυτα τους πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνουν πωλήσεις εισηγµένων κρατικών εταιρειών σε αυτά τα επίπεδα και πως δεν µπορούν να βάλουν την υπογραφή τους σε περίπτωση πώλησης για παράδειγµα της ∆ΕΗ στα 6 ή 7 ευρώ.

Μπορούν όµως να γίνουν αποκρατικοποιήσεις µη εισηγµένων και µπορούν και οι διοικήσεις των εισηγµένων κρατικών εταιρειών να αποκτήσουν περισσότερη εξωστρέφεια και να διαφηµίσουν τις κρυµµένες αξίες που υπάρχουν στις εταιρείες.

∆εν είναι δυνατόν να υποχωρούν τόσο οι µετοχές και να µην διαβάζουµε καµία δήλωση υψηλόβαθµου στελέχους εισηγµένης. Τα λιµάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η ∆ΕΗ, ο ΟΠΑΠ, οι εταιρείες ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα ΕΛΠΕ και οι υπόλοιπες εισηγµένες αξίζουν καλύτερης αποτίµησης. Όµως αυτό πρέπει να ειπωθεί από επίσηµα χείλη και να αναλυθεί. Πόσο κοστίζει για παράδειγµα το δίκτυο της ΕΥ∆ΑΠ και πόσο όλη η επιχείρηση στο ταµπλό; Πόση ρευστότητα έχει ο ΟΠΑΠ και πως θα την αξιοποιήσει;. Πόσο αξίζουν τα πάγια της ∆ΕΗ και τα µεταλλεύµατα που χρησιµοποιεί; Πόσο αξίζουν τα ακίνητα του ΟΛΠ; Έχουν χρέος οι διοικήσεις των εισηγµένων να παρουσιάσουν έργο και να µην περιµένουν µόνο από

την κυβέρνηση να βρει στρατηγικούς επενδυτές. Βέβαια και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σχετικές οδηγίες τις οποίες να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Πρέπει µέσα από τις πράξεις των διοικούντων, τις εισηγµένες εταιρίες να προσελκύονται επενδυτές. Ο ΣΜΕΧΑ είναι πρόθυµος να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, αν υπάρχει θέληση για τερµατισµό της απαξίωσης.

Σηµειώνουµε τέλος πως µπορεί οι µετοχές να διαπραγµατεύονται µε µεγάλη έκπτωση, αλλά µε εξίσου µεγάλη έκπτωση διαπραγµατεύονται και τα ελληνικά οµόλογα. Εποµένως µέρος των απωλειών από πώληση µετοχών µπορεί να καλυφθεί από αγορές οµολόγων µε έκπτωση.

Πάντως, ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί πως αν υπάρξει πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις µη εισηγµένων και µείωση των δαπανών του δηµοσίου µε παράλληλη υιοθέτηση µέτρων που φέρνουν ανάπτυξη, οι τιµές των κρατικών εταιρειών θα ενισχυθούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.