ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: "Δεν πρέπει να κλείσει η πόρτα για το ευρωομόλογο"

15:50 - 17 Αυγ 2011 | Οικονομία
Κομισιόν: "Δεν πρέπει να κλείσει η πόρτα για το ευρωομόλογο"
(upd 4) Επιστολή Μέρκελ - Σαρκοζί στο Ρομπάϊ για να αναλάβει τα ηνία της Ευρωζώνης. Τι ζητούν για τις χώρες - παραβάτες.
Την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για το ζήτημα του ευρωομολόγου, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί. Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων είναι "πολύ ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη", καθώς κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή εκτιμά πως η ιδέα των ευρωομολόγων "δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τα σημερινά προβλήματα" και ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση στην Ευρώπη για την προώθηση αυτού του εγχειρήματος.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες μια τεχνική έκθεση σχετικά με τις δυνατότητες και τις διάφορες πτυχές της συγκεκριμένης ιδέας, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πακέτου εξι νομοθετικών προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τις συζητήσεις που διεξάγονται για την ανάγκη αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο Ο. Μπαγί υπενθύμισε τη θέση που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία στην παρούσα φάση οι πόροι αυτοί επαρκούν αλλά και ότι σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο, θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος.

Στο μεταξύ, επιστολή στο Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ έγραψαν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, για να του ζητήσουν να προεδρεύσει της ζώνης του ευρώ, όπως είχαν ανακοινώσει χθες στο τέλος των συνομιλιών τους στο Παρίσι για την κρίση των χρεών.

Στην επιστολή τους, αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Σαρκοζί και Μέρκελ γράφουν στον πρόεδρο της ΕΕ ότι οι δεκαεπτά "αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα εκλέξουν ένα πρόεδρο για μια θητεία δυόμισι ετών".

"Εκφράσαμε την επιθυμία μας να αναλάβετε αυτή την ευθύνη", συνεχίζουν.

Οι Σαρκοζί και Μέρκελ αναφέρουν επίσης ότι "το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να ενισχυθεί". "Το ευρώ είναι το θεμέλιο της οικονομικής επιτυχίας μας και το σύμβολο της πολιτικής ενοποίησης της ηπείρου μας", γράφουν, ενώ παράλληλα αναφέρουν ότι "η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν να ενισχυθεί περαιτέρω η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνθηκών".

Παράλληλα, οι δύο Ευρωπαίοι αρχηγοί ζητούν  μέσω επιστολής να διακόπτεται η χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία των χωρών της ευρωζώνης που δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους.

"Στο μέλλον, οι πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία σύγκλισης θα πρέπει να αναστέλλονται προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν θα συμμορφώνονται με τις συστάσεις της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα", επισημαίνουν από κοινού.

Στο μεταξύ, απογοητευτική χαρακτηρίζουν σε άρθρο τους την Τετάρτη οι Financial Times την απόρριψη του ευρωομολόγου εκ μέρους του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας απογοήτευσαν λέγοντας 'όχι' στην ιδέα της εισαγωγής ενιαίου ομολόγου ευρωζώνης, αν και δεν απέκλεισαν εντελώς το ενδεχόμενο» σημειώνει για το θέμα η βρετανική εφημερίδα.

Οι Financial Times εστιάζουν ιδιαιτέρως στις αποφάσεις των Σαρκοζί-Μέρκελ για την υιοθέτηση από Γαλλία και Γερμανία ενός ενιαίου συστήματος φορολόγησης έως το 2013, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν μεγαλύτερη συνεργασία οικονομικής πολιτικής.

Όπως αναφέρουν, οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας θα σχεδιάσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου μέτρα εισαγωγής ενιαίας επιχειρηματικής φορολογικής βάσης και ενιαίου συντελεστή στις δύο χώρες, που θα εισαχθεί από το 2013, ενώ θα καταλήξουν και σε κοινή πρόταση για ενιαίο συντελεστή χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Μέρκελ - Σαρκοζί: Το ευρωομόλογο δεν θα επιλύσει την κρίση


Δεν θα επιλύσει την κρίση τo ευρωομόλογο, δήλωσαν ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα παρουσιάσουν πρόταση που θα αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Η έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων στο πλαίσιο της ευρωζώνης για την αμοιβαία προστασία όλων των χωρών αντί για της καθεμιάς χωριστά ήταν μια ιδέα που υποστήριζαν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την οποία όμως απέρριψαν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Μέρκελ, που είχε ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το σχέδιο αυτό, επανέλαβε σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαρκοζί στο Παρίσι, πως δεν πιστεύει πως τα ευρωομόλογα "θα βοηθούσαν σήμερα".

Ο Σαρκοζί από την πλευρά του κρίνει ότι η λύση αυτή θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τις χώρες που βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης -- μεταξύ αυτών είναι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία -- και ότι θα μπορούσε να είναι η κατάληξη της "διαδικασίας ολοκλήρωσης" και όχι η αρχή της.

Με την έκδοση ευρωομολόγων οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα διαπραγματεύονταν από κοινού το δανεισμό τους. Επί παραδείγματι, όταν ένα κράτος χρειάζεται πόρους για να χρηματοδοτήσει το ετήσιο έλλειμμά του, δανείζεται από τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα στα οποία μπορούν να εγγραφούν τράπεζες, επενδυτικά ή συνταξιοδοτικά ταμεία. Όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη εμπνέει ένα κράτος στην ικανότητά αποπληρωμής του δανείου --επειδή το υπάρχων χρέος του είναι μικρό ή επειδή η οικονομία του έχει δυναμική-- τόσο χαμηλότερα επιτόκια ζητούνται για το δανεισμό του.

Αντιθέτως, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η οικονομία των οποίων προκαλεί ανησυχίες, είδαν τα επιτόκιά τους να αυξάνονται αλματωδώς μέσα σε μερικές εβδομάδες, γεγονός που κατέστησε δυσκολότερη την πρόσβασή τους στις αγορές.

Προκειμένου να τεθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την ανισορροπία, ορισμένοι πολιτικοί και αναλυτές πρότειναν τη δημιουργία ευρωομολόγου. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι οι κίνδυνοι μοιράζονται αμοιβαία και οι κρίσεις αποφεύγονται, προστατεύοντας τις πιο ευπρόσβλητες χώρες από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Τα επιτόκιά τους θα ήταν ο μέσος όρος αυτών που ισχύουν για όλες τις συμμετέχουσες χώρες, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας η οποία σήμερα απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και δεν επιθυμεί κατά κανένα τρόπο να τα αυξήσει.

Πολλοί πάντως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η δημιουργία του EFSF, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, που δανείζεται από τις αγορές για να δανείζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αντιστοιχεί σε ένα είδος ευρωομολόγου.

Στις αποφάσεις Μέρκελ – Σαρκοζί περιλαμβάνεται και η πρόταση για εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών σε ολόκληρη της ευρωζώνη, ενώ θα ζητήσουν και τη συνταγματική κατοχύρωση του ορίου του ελλείμματος και του χρέους, από το καλοκαίρι του 2012. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει μεγαλύτερες εξουσίες για την αντιμετώπιση των παραβατών και πως τα κράτη θα πρέπει να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν τις αλλαγές στους προϋπολογισμούς τους.

Παράλληλα, πρότειναν τη δημιουργία μίας «πραγματικής κυβέρνησης» της Ευρωζώνης, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ ζήτησαν να υπάρξει φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:26 - 17 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.