ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά τρώει τις... σάρκες της

01:41 - 23 Αυγ 2011 | Οικονομία
Εντείνονται οι φήμες ότι τα Ταμεία πουλάνε μετοχές και ομόλογα για να καλύψουν τις συντάξεις.

Τρέχουν να καλύψουν τις “τρύπες” στα ταμεία οι ασφαλιστικοί οργανισμοί οι οποίοι έχουν βρεθεί σε δεινή θέση όσον αφορά τη ρευστότητα τους, θέτοντας ακόμη και σε κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων. Ήδη στην αγορά έχει επικρατήσει από χτες η εικόνα ότι οι διοικήσεις προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις θέσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ομόλογα, με στόχο να καλυφθούν όπως όπως οι “τρύπες”.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τις τελευταίες ημέρες, και μάλιστα εν μέσω απαγόρευσης του short selling, αποδίδεται κυρίως στις έντονες ρευστοποιήσεις διαθεσίμων που παρατηρούνται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία αναζητούν απεγνωσμένα ρευστό. Αν και η ζημίες με τις οποίες ρευστοποιούν τα διαθέσιμα είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο η μαύρη τρύπα η οποία έως το τέλος του έτους αναμένεται να αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ, δεν αφήνει περιθώρια γι' άλλες λύσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς και το γεγονός ότι οι εισφορές λόγω της ανεργίας έχουν υποχωρήσει δραματικά, ενώ η αξιοποίηση των ακινήτων σε μία “νεκρή αγορά” δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε βήμα.

Το θέμα έχει τεθεί υπόψιν και του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας, καθώς μόνο για το ΙΚΑ οι αποκλίσεις εσόδων υπερβαίνουν κάθε μήνα τα 200 εκατ. ευρώ, με κύρια αιτία την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, ενώ εάν δεν σημειωθούν εντυπωσιακές αλλαγές στο δεύτερο εξάμηνο, τότε το Ταμείο θα δηλώσει αδυναμία πληρωμών πριν απ' το τέλος του 2011. Αντίστοιχα, και σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο ΟΑΕΕ στο τέλος του 2011 θα χρειαστεί πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση της τάξης των 360 εκατ. ευρώ καθώς το έλλειμμα στο ταμείο αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τόσο το ΙΚΑ όσο και το ΟΑΕΕ έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης ενώ η μαύρη τρύπα των δύο ταμείων στο τέλος του χρόνου θα αγγίξει τα 3,5 δις ευρώ. Επισήμως, το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι το ΙΚΑ έχει λάβει το πρώτο εξάμηνο το 91% της επιχορήγησης που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός για ολόκληρο το 2011, ενώ κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα συμφωνήθηκε να δοθεί έκτακτη επιπλέον επιχορήγηση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Με δεδομένη την ύφεση, αν δεν εγκριθεί από την τρόικα έξτρα επιχορήγηση, θα μπουν σε κίνδυνο συντάξεις και παροχές.

 

Α.Τ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:39 - 23 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.