ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι απαντά ο Βενιζέλος στις εταιρείες εστίασης για τον ΦΠΑ

16:26 - 25 Αυγ 2011 | Οικονομία
Την απάντηση του έδωσε ο κ.Βενιζέλος στην επιστολή που του απηύθυναν 28 εταιρείες και αλυσίδες καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης.

«Βρήκα και είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης που κινούνται στον χαμηλό συντελεστή του 6,5%.» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να βρεθεί άμεσα μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκατ. ευρώ το χρόνο, εφόσον διατηρήθηκε το καθεστώς της επιστροφής του φόρου λόγω αποδείξεων και εφόσον δεν εξομοιώθηκε η φορολογική επιβάρυνση επί του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης.

Επανέλαβε πάντως ότι το θέμα είναι από τα πρώτα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι αυτό.

«Καμιά συζήτηση για συντελεστές δεν έχει νόημα, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός είσπραξης, πώς δηλαδή θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, η οποία διαβρώνει όλες τις προσπάθειές της χώρας και αναπαράγει μία μεγάλη αδικία σε βάρος όσων είναι συνεπείς γιατί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδιαφύγουν» καταλήγει.

Η επιστολή στον Βενιζέλο

Περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου εστίασης και 120.000 άνεργοι θα είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης, όπως υπογραμμίζουν σε ανοικτή επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης.

Σύμφωνα με την επιστολή, «η συρρίκνωση του κλάδου εστίασης θα πλήξει τον τουρισμό και δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει».

Οι 28 επιχειρήσεις προχώρησαν σήμερα σε πληρωμένες καταχωρήσεις στον Τύπο και απηύθυναν έκκληση στον υπουργό όχι μόνο να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «άδικο και παράλογο», αλλά ακόμη και να μειωθεί σε μονοψήφιο συντελεστή.

Επίσης, εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό «είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει κι άλλες επιχειρήσεις σε λουκέτα».

«Σας ζητάμε να σταθείτε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις, να τις βοηθήσετε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας», σημειώνεται στην επιστολή.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι αλυσίδες-εταιρείες: Απολλώνιο, Βενέτης, Γευσιπλοϊα, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Πίτα Πάν, Autogrill, Benvenuto, Coffee Time, Costa Coffee, Domino's Pizza,Everest Flocafe, Gloria Jean's, Goody's, KFC, La Pasteria, L'Artigiano, McDonald's, Olympic Catering, Olympus Plaza, Palmie Bistro, Papagallino, Pizza Fan, Pizza Hut, Roma Pizza, Simply Burger, Friday's και Zonars.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:42 - 25 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.