ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αναλυτικό λογαριασμό» ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση - Σκληρές οι διαπραγματεύσεις λόγω ανέφικτων στόχων!

01:06 - 30 Αυγ 2011 | Οικονομία
Στο «στόχαστρο θα βρεθούν το Μεσοπρόθεσμο, ο Προϋπολογισμός, τα έσοδα, οι Αποκρατικοποιήσεις, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις.
«Αναλυτικό λογαριασμό» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ζητούν οι τροικανοί από την ελληνική κυβέρνηση και την ηγεσία του Οικονομικού επιτελείου. Με το «δέλεαρ» της εξασφάλισης της εκταμίευσης και της έκτης δόσης του ελληνικού δανείου, τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να κατορθώσουν να πείσουν την τρόικα αφενός ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποσχέσεις της και αφετέρου ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι και πραγματοποιήσιμοι,
 
Αυτό άλλωστε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με τον οποίο "η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς".

 Ωστόσο, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, της μεγάλης «τρύπας» των εσόδων, ζήτημα για το οποίο η τρόικα έχει «πατήσει πόδι» και σε συνδυασμό με την ολοένα και εντεινόμενη ύφεση, προκαλούνται «κραδασμοί» στην ελληνική κυβέρνηση, με ορισμένα από τα στελέχη της να αισιοδοξούν ότι οι κύριοι τροικανοί ίσως να δώσουν περαιτέρω χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα, ώστε να «καθαρίσει» με τις εκκρεμότητες της.
 
Πληροφορίες, όμως, ξένων ειδησεογραφικών πρακτορειών επαναφέρουν την πραγματικότητα και επικαλούμενα μυστικές δηλώσεις στελεχών της τρόικας, επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα είναι πολύ «σκληρές»!
 
Και λόγος, συνεχίζουν, δεν αποτελεί μόνο το μεγάλο «αγκάθι», η ύφεση, αλλά η γενικότερη αποτυχία των στόχων.

Στο «στόχαστρο» της τρόικας θα βρεθούν το Μεσοπρόθεσμο, ο Προϋπολογισμός, τα έσοδα, οι Αποκρατικοποιήσεις, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις.
 
Ειδικότερα, οι έλεγχοι θα είναι «εξονυχυστικοί» και θα επικεντρώνονται στον προϋπολογισμό και κυρίως στο σκέλος των δαπανών, καθώς στα έσοδα υπάρχουν έως το τέλος του έτους τα έκτακτα φορολογικά μέτρα (π.χ. έκτακτες εισφορές, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, κ.λπ.).

Παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εμφανίσει έσοδα τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Στον συγκεκριμένο τομέα, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βενιζέλος, στις πωλήσεις όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας, θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεών της. Ενώ, θα προηγηθούν δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες

Αυστηρή θα είναι, παράλληλα, και η επισκόπηση της πορείας υλοποίησης ενός μεγάλου αριθμού μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με αιχμή τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Ενώ, η τρόικα θα ελέγξει και για την πορεία υλοποίησης άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα "κλειστών" επαγγελμάτων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων φορέων, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, εξοικονόμηση δαπανών στην υγεία, ασφαλιστικό, κ.λπ.).
 
Στ. Μαλ.
Τελευταία τροποποίηση στις 08:44 - 30 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.