ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: "Όχι" στη συμμετοχή των "κακών τραπεζών" στο rollover από τα κόμματα των Σοσιλαδημοκρατών και Πρασίνων

13:26 - 31 Αυγ 2011 | Οικονομία
Κατά της συμμετοχής των υπό κρατικό έλεγχο γερμανικών «κακών τραπεζών» στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου τάσσονται τα αντιπολιτευόμενα γερμανικά κόμματα των Σοσιλαδημοκρατών και των Πρασίνων.
Σε άρθρο τους στο Ρόιτερ, εκπρόσωποι των δύο κομμάτων δήλωσαν ότι το σχέδιο της γερμανικής Κυβέρνησης να ενταχθούν και οι «κακές τράπεζες» - η Hypo Real Estate (HRE) και η WestLB (WLB) - στο σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων είναι αδικαιολόγητη και θα επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογούμενους.

«Η ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα είναι να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους εις βάρος των ιδιωτών, όχι των φορολογούμενων», έγραψαν ο κ. Γκέρχαρντ Σικ, οικονομικός εμπειρογνώμονας των Πρασίνων και ο κ. Κάρστεν Σνάιντερ, οικονομικός εμπειρογνώμονας των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι τράπεζες HRE και WLB διασώθηκαν από τη γερμανική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το μη εξυπηρετούμενο καθώς και το μη στρατηγικής σημασίας ενεργητικό τους - στο οποίο περιλαμβάνονται και τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου - μεταβιβάστηκε σε ξεχωριστούς κρατικούς οργανισμούς ή «κακές τράπεζες», την FMS και την EAA που έχουν 7,4 δις. ευρώ και 1,1 δις. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, αντίστοιχα.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της γερμανικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η FMS ανήκει στην ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και συνεπώς στους φορολογούμενους. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, αναφέρει το Ρόιτερ, δήλωσε ότι αναμένει από τις «κακές τράπεζες» να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την τελική απόφασή τους. Το Ρόιτερ σημειώνει ότι χωρίς τη συμβολή των «κακών τραπεζών», η συμβολή του γερμανικού τραπεζικού τομέα στην ανταλλαγή των ομολόγων θα είναι μικρότερη από τις δεσμεύσεις και θα υπονομευθεί ο στόχος της συμμετοχής κατά 90% των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.