ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΣΟΚ: Αυξήθηκε κατά 50% σε μία 3ετία το κόστος των διακοπών

20:41 - 19 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που εμφανίστηκαν μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, άσκησαν την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι υπεύθυνοι του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι 4 πληγές του καλοκαιριού είναι:

(α)Έξαρση της Ακρίβειας και της Κερδοσκοπίας

(β)Αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ – Ναύλα - Φάρμακα

(γ)Προβλήματα και κόστος των θερινών διακοπών

(δ)Κίνδυνος διακοπών στο ηλεκτρικό ρεύμα

Οπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, οι κερδοσκόποι με πρόσχημα τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, κάνουν πραγματικά «πάρτι» και οδηγούν σε συνεχείς ανατιμήσεις. Οι τιμές στα βασικά αγαθά διατροφής αυξάνουν με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο του πληθωρισμού, χωρίς φυσικά να υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, ο Εναρμονισμένος Γενικός Δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2006, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2005 κατά 3,4% όταν στην ευρωζώνη και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 2,4%.

Στους επιμέρους δείκτες είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης ένδυσης και υπόδησης, για το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά 3,4%, όταν στην Ευρωζώνη σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,3% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 0,6%. Στον δείκτη λίπη και έλαια σημειώθηκε αύξηση, για την ίδια περίοδο κατά 17,6%, όταν στην ευρωζώνη σημειώθηκε αύξηση 12,4% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 9,4%.

Στο δείκτη υγρών καυσίμων σημειώθηκε αύξηση 26,1% όταν στην ευρωζώνη σημειώθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αύξηση 15,1%. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση που σημειώθηκε στο δείκτη «γάλα, τυρί & αυγά» όπου σημειώθηκε αύξηση 3,5%, όταν στην ευρωζώνη σημειώθηκε αύξηση 0,5% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 0,3%.

Στα καύσιμα η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πριν λίγες ημέρες τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο αρμόδιος υπουργός δήλωνε πως η αύξηση που αναλογεί είναι μέχρι 2 λεπτά το λίτρο και την ίδια ώρα η αύξηση έφθανε μέχρι και 7 λεπτά το λίτρο.

Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης φροντίζει να αποποιείται επιδεικτικά της ευθύνης, μετακυλύοντας το κόστος στον καταναλωτή, την ίδια ώρα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί «ανέχονται» κατά απαράδεκτο τρόπο, τα αποθέματα καυσίμων που είχαν διακανονισθεί με τον παλαιό φόρο να πωλούνται με τον καινούριο.

Επιπλέον, παρά την ιδιαίτερα μεγάλη επιβάρυνση των ελλήνων πολιτών αυτή την περίοδο, το Υπουργείο Ανάπτυξης απαιτεί σχεδόν ανοιχτά (δηλώσεις του Γ.Γ. κ. Στεφάνου) την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και μάλιστα σε ποσοστά πολύ υψηλότερα του πληθωρισμού.

«Προκειμένου μάλιστα να διαμορφώσει ένα «περιβάλλον» υψηλών τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια (με στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ιδιωτών που θέλουν να εισέλθουν στο χώρο), πιέζει για την σύνδεση της τιμής του ρεύματος με την ρήτρα πετρελαίου» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο τομέας ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αυξήσεις τουλάχιστον 10 % σε ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ενώ ανάλογες «πιέσεις» θα υπάρξουν και από άλλους οργανισμούς.

Παράλληλα, μέσα στον Αύγουστο το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει την ανακοίνωση μεγάλης σειράς αυξήσεων στα Φάρμακα ιδίως ευρείας κατανάλωσης, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμη τόσο τους πολίτες, όσο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το κόστος των θερινών διακοπών

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας και της περεκμετάλλευσης, κυριαρχούν εφέτος σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απουσιάζουν παντελώς και οι «επιτήδειοι» αποθρασύνονται.

Το 48 % των Ελλήνων δηλώνει ότι εφέτος δεν θα κάνει διακοπές (έναντι 37 % πέρσι).

Ο τομέας Ανάπτυξης υπολόγισε ότι για ένα ζευγάρι υπαλλήλων με 2 παιδιά επιβαρύνεται με αυξήσεις στο κόστος διακοπών της τάξης του 46,18 % σε μια 3 ετία, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στο Επίδομα Αδείας ήταν μόνο 12,68 %.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

1.Καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για το 2006.

2.Χορήγηση του Επιδόματος Θέρμανσης σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, για το Φθινόπωρο 2006 – Χειμώνα 2007.

3.Πραγματικές αυξήσεις για μισθωτούς – συνταξιούχους για το 2007. Ουσιαστική αύξηση του επιδόματος για τους ανέργ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.