ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μαρτύριο της σταγόνας με το rollover…

02:09 - 02 Σεπ 2011 | Οικονομία
Τα λάθη που οδήγησαν στο θρίλερ με το PSI. Το "plan b" αν οι εθελοντές αποδειχθούν..."δεθελοντές".

“Φασούλι το φασούλι” μαζεύουμε τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης, ενώ μία εβδομάδα απομένει για την εκπνοή της προθεσμίας και όλα βρίσκονται στον αέρα...

Η συμμετοχή των ιδιωτών, της οποίας ο όγκος θα πρέπει να φτάσει βάσει σχεδίου τα 135 δις. ευρώ και το 90% των ομολόγων, προς το παρόν και σύμφωνα με τον IIF δεν ξεπερνά το 60 με 70%.


Η κυβέρνηση, με την επίσημη επιστολή που έκανε πρόσφατα το γύρο του κόσμου, έκαψε το «τελευταίο της χαρτί» κάνοντας γνωστό πως σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό διατηρεί το δικαίωμα να μην προχωρήσει τη διαδικασία, και στο μόνο που απομένει να βασιστούμε είναι η γενικόλογη αισιοδοξία των τραπεζιτών και αξιωματούχων πως «ο στόχος έστω και δύσκολα θα επιτευχθεί».


Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την παρακώλυση της διαδικασίας φέρει το αλαλούμ των εγγυήσεων, το οποίο ξεκίνησε μεν από την «γκάφα» της συμφωνίας με τους Φινλανδούς για χρηματική εγγύηση, αλλά συνεχίζεται επί μακρόν με τους Ευρωπαίους να παίζουν με τον πονο μας λέγοντας οι μεν Γερμανοί πως «υπάρχει χρόνος», οι δε Φινλανδοί πως είναι ζήτημα ημέρων...ή εβδομάδων για να λυθεί!


Σημαντική καθυστέρηση προκάλεσε και η ασυννενοησία ως προς τον όγκο και την προέλευση των ομολόγων με τα οποία θα συμμετείχαν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, τα οποία επεκτάθηκαν αρχικά μέχρι τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2024, αλλά κατόπιν αντιδράσεων από γαλλικές και βελγικές τράπεζες το εύρος «ξανακόντυνε» σε ομόλογα λήξης ως τον Ιούλιο του 2020.


Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έντονες αντιδράσεις  έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Γερμανίας η πιθανή συμμετοχή των γερμανικών bad banks FMS και EAA στο rollover των ελληνικών ομολόγων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της γερμανικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η FMS ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και συνεπώς στους φορολογουμένους. Οι τράπεζες αυτές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την τελική τους απόφαση και αν κρίνουμε ότι η μεν FMS έχει 7,4 δις. ελληνικών ομολόγων και η EAA 1,1 δις., πιθανή μη συμμετοχή τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το πρόγραμμα.


Αν φτάσουμε λοιπόν την 9η Σεπτεμβρίου και δεν έχουμε συγκεντρώσει το 90% του PSI, το βέβαιο είναι πως για το υπουργείο Οικονομικών ο μήνας δε θα «έχει εννιά»... Το λογικό είναι πως το απαιτούμενο ποσό που θα περισσέψει από τα 135 δις. θα προέλθει είτε από αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του EFSF , είτε από περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις.


Με γνωστά τα εμπόδια που συναντά ο τελευταίος τομέας στην υλοποίηση του, το βάρος πέφτει για άλλη μία φορά στην πλάτη των Ευρωπαίων, οι οποίοι εφόσον πνίγονται σε «μια κουταλιά νερό» του ενός δις. των εγγυήσεων προς τους Φινλανδούς,  κανείς δε γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί με 20 ή 30 δις. που ενδέχεται να λείπουν από τη σούμα του rollover…


Δημήτρης Κώτσος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:32 - 02 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.