ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάθε δόση και χειρότερα...

01:35 - 05 Σεπ 2011 | Οικονομία
Και τώρα που δεν έχουμε Μεσοπρόθεσμο να διαπραγματευτούμε για την επόμενη δόση;

Μετά την επεισοδιακή και διόλου απλόχερη εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 110 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, με την επακόλουθη ψήφιση του Μεσοπροθέσμου, όλοι πίστεψαν ότι τουλάχιστον επόμενες δύο ή τρεις δόσεις θα ήταν πιο εύκολες στην έγκριση τους. Στο μεταξύ, οι αποφάσεις της Συνόδου της 21ης Ιουλίου, έδωσε για την Ελλάδα μία νότα αισιοδοξίας ότι τελικά θα γλιτώσουμε το... μοιραίο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Πριν όμως ο αλέκτωρ λαλήσει... μία ακόμη μίνι κρίση δημιουργήθηκε, θέτοντας εκ νέου εν αμφιβόλω την επόμενη δόση. Οι μέρες που προηγήθηκαν της Πέμπτης έδειχναν ότι το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες τη νύχτα της Πέμπτης, όταν η τριανδρία των θεσμικών μας δανειστών έφυγε με την υπόσχεση να ξαναέρθει όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 θα είναι έτοιμο. Σε δέκα μέρες... Ωστόσο, δεν απαντήθηκε το εύλογο ερώτημα γιατί ζήτησαν κάτι για τον επόμενο χρόνο και όχι για το επόμενο τρίμηνο όπως πάντα ζητούσε. Ένα άλλο ερώτημα ήταν γιατί δεν έδωσαν έστω μία εικόνα για την πορεία του κυβερνητικού έργου το τρίμηνο που πέρασε...

Το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε να ρίξει με τη συνέντευξή του τους τόνους και να καθησυχάσει τον κόσμο για τα επερχόμενα, σε καμία περίπτωση δεν υποβάθμισε την κάθε άλλο παρά προγραμματισμένη αποχώρηση της Τρόικας, η οποία έφυγε θέτοντας συγκεκριμένους στόχους με τελεσίγραφα.

Το σίγουρο είναι ότι Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα κατά εργαζομένων και συνταξιούχων - δηλαδή οριζόντιες περικοπές ή νέα φορολογικά βάρη. Μέσα στο προσεχές επταήμερο όμως, και ενόψει της ΔΕΘ, θα κριθεί εν πολλοίς κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Μπορεί η κυβέρνηση στο επίπεδο των δημοσιονομικών στόχων να έχει περιθώρια ανοχής λόγω της υψηλής ύφεσης, ωστόσο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το υπουργικό επιτελείο πρέπει όχι μόνο να ξεπεράσει τον εαυτό του, αλλά και τις μαζικές αντιδράσεις, οι οποίες εν όψει της ΔΕΘ θα κορυφωθούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για τον τρόπο κάλυψης δημοσιονομικής απόκλισης κάτω από 1% του ΑΕΠ καθώς η τρόικα ζητεί νέα μέτρα, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση. Η απόσταση από τους στόχους που έχουν τεθεί (λόγω ταμείων και υστέρησης εσόδων) υπερβαίνει κατά πληροφορίες το 1,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων και περικοπών-σοκ (συντάξεις, απολύσεις κλπ.) που ζητά η τρόικα και αντιπροτείνει διορθωτικές κινήσεις για τον περιορισμό των δαπανών.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης με το νέο μισθολόγιο έχουν δώσει πρόσθετη λαβή στην τρόικα, που απαιτεί δραστική περικοπή της μισθολογικής δαπάνης. Αν και αρχικά η κυβέρνηση εμφανιζόταν άκαμπτη στο θέμα της μονιμότητας των υπαλλήλων, μπροστά στο αδιέξοδο που διαγράφεται, δείχνει να έχει συμβιβαστεί και με την ιδέα των απολύσεων. Ο Ευ. Βενιζέλος, ανακοίνωσε επέκταση του μέτρου της εφεδρείας σε όλο το φάσμα της διοίκησης.

Σημαντικό σημείο δυσαρέσκειας της τρόικας ήταν και το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Ο στόχος για 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου παραμένει αμετακίνητος, παρά τις αιτιάσεις για την κακή πορεία του Χρηματιστηρίου και της αγοράς. Εκφράστηκε έντονη κριτική και επαναλήφθηκε η απόφαση του μνημονίου για πώληση ΔΕΚΟ και ακινήτων σε «αγοραίες τιμές» που σήμερα επικρατούν.

Στην πραγματικότητα, η Τρόικα πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει αστραπιαία σε δράση, καθώς το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της 6ης δόσης είναι ασφυκτικό. H μόνη δυνατότητα αντίδρασης της κυβέρνησης είναι να επιδιώξει μία ακόμη λύση σε πολιτικό επίπεδο με την Kομισιόν, το ΔNT και την Eυρωζώνη.

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 05 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.