ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

McKinsey:Ποιοι κλάδοι θα δημιουργήσουν 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ως το 2020!

02:23 - 05 Σεπ 2011 | Οικονομία
(upd) Περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία οι ΑΠΕ, τουρισμός, γεωργία, λιανεμπόριο και βιομηχανία, σύμφωνα με τη McKinsey. Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος.
Η μελέτη που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη πέντε βασικών κλάδων της οικονομίας, κυρίαρχος των οποίων είναι η ενέργεια, μπορεί να αποφέρει εντός των επόμενων ετών ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους… 25 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Συνολικά, η χώρα, θα μπορούσε σύμφωνα με την McKinsey, αν ακολουθήσει ένα μίγμα πολιτικής που να περιλαμβάνει πλήρη  απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, και ειδικά φορολογικά κίνητρα σε συγκεκριμένους κλάδους, να πετύχει σε βάθος δεκαετίας (2011-2020) ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 50 δισ. ευρώ, και περισσότερες από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας ! Επίσης, χάρη σε αυτό το μίγμα αλλαγών και επενδύσεων, η Ελλάδα μπορεί, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, να πετύχει τη δεκαετία 2011-2020 ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%, διπλάσιο δηλαδή απ’ αυτόν που θεωρείται εφικτός σήμερα.

Κυρίαρχη θέση οι ΑΠΕ…

Εκτός, δε, από τους 5 βασικούς κλάδους, η μελέτη εντοπίζει άλλους 8 αναδυόμενους κλάδους, όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,

Την εβδομάδα που πέρασε, ο ΣΕΒ παρουσίασε την έκθεση και στους επικεφαλής της τρόικας, που συμφώνα με πληροφορίες είδαν με ενδιαφέρον τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, και παραδέχθηκαν πως απαντούν με αποτελεσματικό τρόπο στα προβλήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η έκθεση που είναι πολλών εκατοντάδων σελίδων, περιλαμβάνει πάνω από 100 συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη, και αναδεικνύει εκείνους τους κλάδους της οικονομίας που στις επόμενες δύο πενταετίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο βγάζοντας τη χώρα από την ύφεση, αλλά δίνοντας της πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων.

«Κανένα υπουργείο δεν είχε αναπτυξιακό σχέδιο 3ετίας- 5ετίας !»

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραγωγής και χαμηλής συμμετοχής του εργατικού δυναμικού. Επισημαίνεται ότι τα πραγματικά διαρθρωτικά ελλείμματα της χώρας είναι οι χαμηλές αποδόσεις και η χαμηλή παραγωγή σε σχέση με τη συνεισφορά των εργαζομένων. Αρνητική επίσης διαπίστωση της μελέτης είναι ότι κανένα υπουργείο δεν είχε (κατά την περίοδο συλλογής των στοιχείων που διήρκησε δύο χρόνια) να επιδείξει αναπτυξιακό σχέδιο σε ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας. Η McKinsey θεωρεί πως για να αναταχθεί άμεσα η οικονομία πρέπει να εκλείψουν το γραφειοκρατικό σύστημα θεσμών, η δύσκαμπτη αγορά εργασίας, το μεγάλο μέγεθος του δημόσιου τομέα, το βραδυκίνητο δικαστικό σύστημα και η μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

Μόνο 2 στους 3 σε παραγωγική ηλικία, εργάζονται…

Ειδικά στο σκέλος της απασχόλησης, στη μελέτη αναφέρεται πως μόλις δύο στους τρεις Έλληνες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό, όσοι έχουν εργασία εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από τον μέσο όρο στην ΕΕ ή και τον ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο αυτό η McKinsey προτείνει τη χορήγηση ελκυστικών επιλογών μερικής απασχόλησης και κίνητρα ώστε μητέρες και νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι να μετέχουν απρόσκοπτα στην παραγωγική διαδικασία.

Η ομάδα αναλυτών της McKinsey & Company προτείνει ένα νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης που περιλαμβάνει στρατηγικές που αξιοποιούν τα υφιστάμενα παραγωγικά μέσα και δημιουργούν ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, υπαγορεύει τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3% του ΑΕΠ (κατά 7 δισ. ευρώ) με παράλληλη έκρηξη των εξαγωγών.

Οι δηλώσεις Δασκαλόπουλου

"Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό που παίζεται είναι το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική", επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του με αφορμή την επίσημη παρουσίαση, το απόγευμα, της μελέτης του οίκου McKinsey για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την προσεχή δεκαετία.

"Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι εύκολη, αρκεί να πείσουμε και να πειστούμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε", πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την ελπίδα η μελέτη να αποτελέσει τη βάση για ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 05 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.