ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Γλυκοκοιτάζει" την Ευρώπη "δύο ταχυτήτων" η Μέρκελ - Εκκληση σε Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις

15:55 - 05 Σεπ 2011 | Οικονομία
(upd) Με υποβάθμιση κινδυνεύει το ευρωομόλογο πριν καν ξεκινήσει. Αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Ρομπέϊ. Τηλεφωνική επικοινωνία με Παπανδρέου.
Στροφή 180 μοιρών πήρε η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, φέρεται να προωθεί σχέδιο για μια «Ευρώπη δύο ταχυτήτων», στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης του ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel, η καγκελάριος φαίνεται τώρα διατεθειμένη να εγκαταλείψει την ιδέα «της μιας Ευρώπης και των 27» προκειμένου να ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ. Τα σχέδιά της προβλέπουν σύγκλιση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής για τους «17», χωρίς να αποκλείει ακόμη και μια νέα συνθήκη, που θα ισχύει παράλληλα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Η Μέρκελ θα ήθελε να δει τον νυν πρόεδρο της ΕΕ Herman Van Rompuy να αναλαμβάνει το συντονισμό του «ευρωπαϊκού αυτού πυρήνα», αναφέρει το περιοδικό.

Στο μεταξύ, η ίδια απηύθυνε έκκλησε σε Ελλάδα και Ιταλία να προχωρήσουν άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνήσει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν εξετάζεται η έξοδος καμίας χώρας από το ευρώ.

"Τυχόν έξοδος χώρας από το ευρώ θα προκαλούσε ένα επικίνδυνο domino effect", πρόσθεσε η Μέρκελ.

Με υποβάθμιση κινδυνεύει το ευρωομόλογο πριν καν ξεκινήσει...

Σε "CC" υποστηρίζει ότι θα τοποθετήσει το ευρωομόλογο η S&P, σε περίπτωση που η δομή του είναι αντίστοιχη εκείνης των γερμανικών ομολόγων τύπου "jumbo".

"Εάν έχουμε ένα ευρωπαϊκό ομόλογο εγγυημένο κατά 27% από τη Γερμανία, 20% από τη Γαλλία και 2% από την Ελλάδα, η αξιολόγηση του θα είναι "CC", ήτοι εκείνη της Ελλάδας", είπε ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της S&P Μορίτζ Κρέιμερ, σύμφωνα με δηλώσεις του που φιλοξενεί σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου το Σάββατο στην Αυστρία, ο Κρέιμερ υποστήριξε ότι εάν η δομή του ευρωομολόγου είναι αντίστοιχη εκείνης των γερμανικών ομολόγων "jumbo", όπου το κάθε συμμετέχον μέρος εγγυάται το δικό του μερίδιο και δεν υπάρχουν πολλαπλές εγγυήσεις, τότε η αξιολόγησή του θα είναι αντίστοιχη εκείνης της Ελλάδας (στο επίπεδο "CC").

Το συγκεκριμένο επίπεδο θεωρείται ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από εκείνο της χρεοκοπίας.

Ρομπέι: "Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ" - Τηλεφωνική επικοινωνία με Παπανδρέου


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας, ή οποιασδήποτε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, από τη ζώνη του ευρώ.

Ερωτηθείς από ένα φλαμανδόφωνο ραδιοσταθμό αν αποκλείει την έξοδο από τη νομισματική ένωση χωρών που βρίσκονται σε κρίση, ο Ρόμπεϊ απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας πως "αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ' όσο λύσεις".

"Το ευρώ ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερο απ' ό,τι σήμερα", δήλωσε ο Ρόμπεϊ από τη συχνότητα του ραδιοσταθμού VRT. "Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να μπει τάξη στις υποθέσεις αυτών των χωρών που, κατά το παρελθόν, ακολούθησαν μια κακή πολιτική και όπου υπάρχουν τώρα προβλήματα", πρόσθεσε.

"Οι χρηματαγορές παρατηρούν πως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση των προγραμμάτων (για την εξοικονόμηση χρημάτων) στην Ελλάδα και στην Ιταλία", δήλωσε εξάλλου ο Ρόμπεϊ, ο οποίος βολιδοσκοπείται επίσης για να γίνει μόνιμος πρόεδρος των συνόδων κορυφής της ευρωζώνης. "Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση επί των χωρών αυτών, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που οι ίδιες εκπόνησαν".

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η επικοινωνία εντάσσεται στις επαφές του κ. Παπανδρέου με Ευρωπαίους ηγέτες και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, είχε ως αντικείμενο την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης και την πορεία των δημοσιονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Ρόμπεϊ εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι δεν τέθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:51 - 05 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.