ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Σταθερή αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης στο β 3μηνο - Εξαίρεση Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία

17:00 - 05 Σεπ 2011 | Οικονομία
Σταθερή αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης το δεύτερο τρίμηνο του 2011 με ετήσιο μέσο ρυθμό 2,5% στις περισσότερες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τις χώρες την Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, καταδεικνύει το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, τα επίπεδα καταναλωτικής δαπάνης έχουν αυξηθεί για επτά συνεχή τρίμηνα, με την υψηλότερη αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 να σημειώνεται από τους καταναλωτές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης: διψήφια ποσοστά αύξησης καταγράφηκαν στη Λετονία (12,6%) και την Εσθονία (10,2%). Σημαντική αύξηση σημειώθηκε επίσης στη Δημοκρατία της Τσεχίας (8,9%), την Πολωνία (7%), τη Σλοβακία (6,6%) και τη Λιθουανία (6,5%).

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, η πιο μετριοπαθής αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία (2,6%) και τη Γερμανία (3,4%), ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε αύξηση 4,3%, υψηλότερη απ' ότι αναμενόταν. Στις "περιφερειακές" χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, παρατηρήθηκε μείωση της καταναλωτικής δαπάνης. Όσον αφορά την Ελλάδα και ύστερα από μια χρονιά σημαντικής μείωσης, τα μέτρα λιτότητας συνέβαλαν στη συγκράτηση των επιπέδων δαπάνης.

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης βασίζεται στην πραγματική δαπάνη και όχι σε εκτιμήσεις, ενώ τα δεδομένα προσαρμόζονται ώστε να αντανακλούν τα στοιχεία καρτών Visa, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τον πληθωρισμό. Σε αντίθεση με άλλους δείκτες ή έρευνες που βασίζονται σε εκτιμήσεις για συγκεκριμένους τομείς, το Βαρόμετρο αντικατοπτρίζει την πραγματική καταναλωτική δαπάνη στην ΕΕ, βάσει της αυξανόμενης προτίμησης των καταναλωτών για πληρωμές με κάρτες, δεδομένου ότι στην Ευρώπη 1 ευρώ στα 8 ευρώ δαπανάται μέσω καρτών Visa.

Η δαπάνη με όλες τις κάρτες Visa στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό της τάξης του 13,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε 254 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τριών αυτών μηνών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.