ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Visa: Μείωσαν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας

18:18 - 05 Σεπ 2011 | Οικονομία
Πτώση της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης κατέγραψε η Visa Europe στο β΄ τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου Καταναλωτικής Δαπάνης που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, την υπό εξέταση περίοδο καταγράφηκε στην Ελλάδα συγκράτηση του επιπέδου δαπάνης, ύστερα από μια χρονιά σημαντικής μείωσης, λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν το ίδιο διάστημα τόσο στην Ιρλανδία, όσο και στην Πορτογαλία. Σε επίπεδο ΕΕ, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2011, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην αύξηση που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο και ήταν επίσης 2,5%.

Σύμφωνα με τη Visa Europe, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκε η υψηλότερη αύξηση καταναλωτικής δαπάνης σε διάστημα πέντε ετών, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. ενδεχομένως συνεπάγονται λιγότερο θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους.

Τα επίπεδα καταναλωτικής δαπάνης έχουν αυξηθεί για επτά συνεχή τρίμηνα, με την υψηλότερη αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 να σημειώνεται από τους καταναλωτές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης: διψήφια ποσοστά αύξησης καταγράφηκαν στη Λετονία (12,6%) και την Εσθονία (10,2%).

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε επίσης στη Δημοκρατία της Τσεχίας (8,9%), την Πολωνία (7%), τη Σλοβακία (6,6%) και τη Λιθουανία (6,5%).

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε., η πιο μετριοπαθής αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία (2,6%) και τη Γερμανία (3,4%), ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε αύξηση 4,3%, υψηλότερη απ' ότι αναμενόταν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.