ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλμα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο

11:19 - 20 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Σχεδόν τριπλασιάστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο, ανερχόμενο σε 1.931 εκατ. ευρώ, έναντι 703 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη διαμόρφωση των πληρωμών για αγορές πλοίων σε επίπεδο υψηλότερο (κατά 325 εκατ. ευρώ) εκείνου των εισπράξεων από αντίστοιχες πωλήσεις (ενώ τον Μάιο του 2005 το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 107 εκατ. ευρώ).

Στη διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέβαλαν επίσης η αύξηση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 274 εκατ. ευρώ)και του ισοζυγίου των εισοδημάτων (κατά 286 εκατ. ευρώ), καθώς και ο περιορισμός των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 198 εκατ. ευρώ) και του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 66 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αντανακλά, εκτός από τη διαμόρφωση του ισοζυγίου των πλοίων, το γεγονός ότι, αν και οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 179 εκατ. ευρώ, οι αντίστοιχες πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 453 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για καύσιμα μειώθηκαν ελαφρά (κατά 28 εκατ. ευρώ).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 119 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για “λοιπές” υπηρεσίες κατά 69 εκατ. ευρώ. Επίσης, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην άνοδο των πληρωμών για μερίσματα και κέρδη και δευτερευόντως για τόκους επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούνται από μη κατοίκους. Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών τρεχουσών μεταβιβάσεων από την ΕΕ κατά 98 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από μεταβιβάσεις στους λοιπούς τομείς της οικονομίας αυξήθηκανκατά 31 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις (πληρωμές) της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 5.040 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005 και διαμορφώθηκε σε 12.196 εκατ. ευρώ.Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (τόσο των καυσίμων και των πλοίων όσο και των λοιπών αγαθών) και σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρέμεινε περίπου στο επίπεδο της αντίστοιχης περιόδου του 2005.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των πλοίων) κατά 3.525 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων (κατά 1.259 εκατ. ευρώ), ενώ κατά 1,123 εκατ. ευρώ συνέβαλε η διεύρυνση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και κατά 1.143 εκατ. ευρώ η αύξηση του ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων. Επισημαίνεται πάντως ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων εμφάνισαν αξιόλογη άνοδο (κατά 692 εκατ. ευρώ ή 17,8%) η οποία όμως υπερκαλύφθηκε από την αύξηση των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές (κατά 1.862 εκατ. ευρώ ή 15,0%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά679 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες (επειδή οι εισπράξεις, αν και παρέμειναν υψηλές,περιορίστηκαν κατά 55 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές για μεταφορικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 375 εκατ. ευρώ), στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για ‘’λοιπές’’ υπηρεσίες και τέλος, στη μικρή μείωση των καθαρώνεισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 832 εκατ. ευρώ, λόγω τ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.