ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Λονδίνο 29 εισηγμένες συναντούν 160 διαχειριστές. Στο επίκεντρο αποκρατικοποιήσεις, rollover

04:54 - 08 Σεπ 2011 | Οικονομία
Στο 6ο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο είναι στραμμένη η προσοχή της αγοράς.

H κυβέρνηση σηκώνει το γάντι, δεν κάνει πίσω, θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της και με τον κατάλληλο προγραμματισμό θα φέρει σε πέρας τις αποκρατικοποιήσεις.

Το μήνυμα αυτό έλαβαν στο Λονδίνο ενόψει της προετοιμασίας του 6ου roadshow που πραγματοποιείται από το Χ.Α. οι ξένοι διαχειριστές, εξέλιξη η οποία καθιστά την εκδήλωση στην βρετανική πρωτεύουσα ως την πιο κρίσιμη από το 2005 που καθιερώθηκε.

Με τα βλέμματα των ξένων στην Ελλάδα και την οικονομία, η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι είναι εφικτός ο στόχος για την άντληση 1,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Κι αυτό θα γίνει από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα στη Hochtief ή στο νέο της ιδιοκτήτη, τα φρουτάκια και την επέκταση της σύμβασης αποκλειστικότητας του ΟΠΑΠ. Σε δεύτερο χρόνο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα έχουν πουληθεί τα «λαχεία», ενώ ήδη απεργάζεται σχέδιο αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Στη συνέχεια θα δρομολογηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, που δεν είναι άλλα από την ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ. Το μονοπωλιακό καθεστώς του λιγνίτη στην Ελλάδα πηγαίνει κόντρα σε κάθε ευρωπαϊκή νομοθεσία και για το λόγο αυτό σε πρώτη φάση θα εξεταστούν περιπτώσεις πώλησης λιγνιτικών μονάδων, ενώ μέχρι τα μέσα του 2012 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μείωσης της συμμετοχής του κράτους από τον Οργανισμό Προγνωστικών.

Οι ξένoι διαχειριστές έχουν πάρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ρίξει λευκή πετσέτα, αφού η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν αξίες και ταυτόχρονα να πείσουν την τρόικα και τους δανειστές ότι πολλά από τα σχέδια που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν στη λογική του «ξεπουλάω» , αφού καμία διεθνής επιχειρηματική πρακτική δεν κινείται σε αυτή λογική.

Παράγοντες της αγοράς που έχουν ενημέρωση από τις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές θεωρούν ότι σε περιπτώσεις αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, συνήθως συστήνονται κοινοπρακτικές εταιρείες με τον ιδιώτη και το Δημόσιο και τα χρήματα έρχονται στα κρατικά ταμεία όταν οι επενδύσεις αυτές αρχίσουν να αποφέρουν έσοδα.

Κατά τα άλλα, υπάρχει αισιοδοξία για το  rollover που μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι διαμορφώνεται κοντά στο 70%, ποσοστό ιδιαίτερα επιτυχημένο αν αναλογιστεί κανείς το κλίμα που υπήρχε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου.

Όλα αυτά αναμένεται να μεταφραστούν και σε αλλαγή της τάσης για το Χ.Α. Η καρδιά της αγοράς χτυπάει στο Λονδίνο σήμερα, αφού 29 εισηγμένες θα περάσουν από τις ακτίνες Χ 160 διαχειριστών, 115  funds, τα κεφάλαια των οποίων προσεγγίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι 29 εταιρίες που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής: Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Πειραιώς, MPB, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola 3E, Τιτάν, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Intralot, Μυτιληναίος - Μέτκα, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Folli Follie, Φουρλής, Frigoglass, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Σιδενόρ, Eurobank Properties, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 08:46 - 08 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.