ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προετοιμάζονται για παν... ελληνικό ενδεχόμενο οι Γερμανοί

18:20 - 09 Σεπ 2011 | Οικονομία
(upd 3) Προετοιμάζονται για το ελληνικό default. Κάτω από το 1,37 δολ. το ευρώ διευρύνοντας τις απώλειες. Aναπόφευκτη η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης σύμφωνα με τη Μερκελ.

“Αναπόφευκτες” κρίνει τις αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκή Ένωση η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, καθώς θα πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρηθεί η σταθερότητα του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος. Το ευρώ μπορεί να παραμείνει σταθερό μόνο να επιτευχθεί μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών – μελών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το πρακτορείο Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου και χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές η γερμανική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μέτρα που θα ενισχύουν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, και ιδιαίτερα τράπεζες και ασφαλιστικές, καλύπτοντας πιθανές ζημίες μέχρι και 50% από τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων εάν η επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας δεν εκταμιευθεί.

Η Γερμανία δεν εξετάζει τη δημιουργία προγράμματος στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει στην επίτευξη των στόχων που προβλέπονται από το πακέτο διάσωσης και κατά συνέπεια ανακηρύξει στάση πληρωμών. Σε αυτή τη δήλωση προέβη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Johannes Blankenheim τονίζοντας πως δεν υπάρχει σχέδιο “B”.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανεύθυνο δημοσίευμα και είναι απορίας άξιο γιατί το Bloomberg το δημοσίευσε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου που άφηνε υπαινιγμούς για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδος μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανωνύμων αξιωματούχων της κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, ετοιμάζεται σχέδιο στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και κηρύξει στάση πληρωμών.

Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και να διαψεύδει κάποιες ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας» και ανέφερε ότι μόνο η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα απέναντι σε αυτές τις ανώνυμες δηλώσεις.

Ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι και το 2011 και το 2012.

Οι μέρες περνούν με τους Ευρωπαίους να κλιμακώνουν τη σκληρή γλώσσα τους εναντίον των ελληνικών καθυστερήσεων, οι οποίες απειλούν τόσο την εξυπηρέτηση των κρατικών δαπανών της χώρας όσο και τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι εξαγγελίες Βενιζέλου δεν.. χαιρετίστηκαν θερμά όπως τις προηγούμενες φορές, ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν χαμηλά τους τόνους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απείλησε χτες να εγκαταληφθεί η χώρα στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αγορών, εάν δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λήψη ενισχύσεων, την ώρα που πληροφορίες από τον στενό κύκλο της Γερμανίας έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος στις επιμέρους χώρες για το αν θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει τη βοήθεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:48 - 10 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.