ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βραβείο διασκευασμένου σεναρίου: Γερμανία, για την ελληνική χρεοκοπία...

01:34 - 13 Σεπ 2011 | Οικονομία
Το γύρο του κόσμου συνεχίζουν να κάνουν τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας στα διεθνή ΜΜΕ, σε παραλλαγές κάθε υφής, με ευρώ ή χωρίς...

Η κακοφωνία και τα ήξεις αφίξεις της γερμανικής πλευράς και κατά κύριο λόγο της καγκελαρίας Μέρκελ, η οποία από τη μία δηλώνει ότι χρειάζεται χρόνος για την Ελλάδα και από την άλλη επιτρέπει σε στενούς της συνεργάτες, όπως ο "σεσημασμένος" για τις θέσεις του υπέρ γενναίου ελληνικού κουρέματος οικονομικός της σύμβουλος Lars Feld, αλλά και ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ που συνέγραψε τις προάλλες ένα "μανιφέστο" υπέρ της ελεγχόμενης πτώχευσης στη Welt επιμένουν να συντηρούν τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία.
 
Αυτό που η γερμανική κυβέρνηση αφήνει άλλωστε να εννοηθεί είναι ο προβληματισμός της έγκειται όχι ως προς αν θεωρείται ή όχι το δέον η ελληνική χρεοκοπία αλλά στο ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα «εργαλεία» για να πραγματοποιηθεί.
 
Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε άλλωστε χθες πως "δεν συμμετέχουμε σε εικασίες γύρω από την Ελλάδα" συμπληρώνοντας όμως πως "δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εργαλεία για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
 
Την ίδια ώρα ο γερμανός υπ.Οικ κ. Σοίμπλε, που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου την περασμένη εβδομάδα συνδέοντας την εκταμίευση της έκτης δόσης με το ok της Τρόικας και την εκπλήρωση των θεσμοθετημένων στόχων, δε διέψευσε το περίφημο πλέον «σχέδιο Β» της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στη ελληνική χρεοκοπία, το οποίο είχε δημοσιοποιήσει το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει πως οι συνθήκες της Ε.Ε δεν προβλέπουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη...
 
Έτσι, φυσική εξέλιξη αποτελεί το σημερινό δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «η Γερμανία έτοιμη να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την Ελλάδα» στο οποίο επισημαίνεται η αβεβαιότητα των αγορών σχετικά με τις ικανότητες της Ελλάδας να ικανοποιήσει τους πιστωτές της.
 
Σε αυτό το πλαίσιο «η γερμανίδα καγκελάριος προετοιμάζει το έδαφος για μια εξέλιξη που οι αγορές θεωρούν βέβαιη: τη χρεοκοπία της Ελλάδας» αναφέρει το Bloomberg.
 
Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερα διεθνή ΜΜΕ δίνουν βήμα σε οικονομικούς αναλυτές με μοναδική κοινή συνισταμένη τη βεβαιότητα για το ελληνικό "μοιραίο"...

«Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι αρθρώνουν τη λέξη χρεοκοπία ολοένα και πιο συχνά» επισημαίνει αναλυτής του Marketwatch.  "Αυτο είναι νέα τακτική", συμπληρώνει.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση και ο επικεφαλής οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας RBS Ζακ Καγιού ο οποίος δηλώνει στο Bloomberg ότι «Η Γερμανία προετοιμάζεται για χρεοκοπία. Υπεισέρχεται ο παράγοντας κόπωση... Η Γερμανία είναι εκείνη που επιταχύνει τις εξελίξεις όμως και άλλες χώρες προετοιμάζονται για αυτήν την εξέλιξη».
 
Δημήτρης Κώτσος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 00:12 - 14 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.